Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förmedlarna: Bostadshandeln var livlig i maj - läget var så gott som normalt

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 09:52.
Nycklar till bostad
Bildtext Många drömmer just nu om ett eget hus.
Bild: Mostphotos

Trots coronakrisen har bostadshandeln varit livlig i maj, visar en enkät som Fastighetsförmedlarföreningen SKVL gjort. Föreningen uppskattar att försäljningsvolymerna låg bara 8 procent under de normala så här års.

Uppsvinget från april var iögonfallande, säger SKVL. Särskilt bland över 70-åringar tycks intresset att byta bostad vara stort just nu. Priserna har legat på samma nivå som tidigare.

Fart på handeln då epidemin avtog

SKVL:s vd Jussi Mannerberg säger att vetskapen om att epidemin avtar fick fart på försäljningen.

- Den gröna och ljusa årstiden och behovet att byta bostad ledde till livlig handel i maj. Små egnahemshus och stugor har gått bra åt. Vi tippar att försäljningen fortsätter att öka med ett par procent i juni. Det finns så klart stora regionala skillnader, säger Mannerberg.

jussi mannerberg suomen kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja
Bildtext SKVL:s vd Jussi Mannerberg.
Bild: Antti Lähteenmäki/YLE

Allmänna visningar tillåts igen

I går den 1 juni hävdes förbudet att ordna allmänna visningar, och 55 procent av förmedlarna tänker återgå till det systemet.

Men - många förmedlare, särskilt i huvudstadsregionen, tycker att privata visningar är det effektivaste sättet att förevisa bostäder på och många ämnar fortsätta med det.

Bostadsspekulanter.
Bildtext Privata visningar är effektiva, anser många förmedlare.
Bild: Yle

Många drömmer om eget hus

Den populäraste boendeformen är just nu egnahemshus. 36 procent av de tillfrågade förmedlarna uppgav att egnahemshus intresserade köparna mest, på andra plats kom lägenheter i flervåningshus och på tredje plats radhus.

Enkäten visar också att bankerna verkar ha blivit snålare i sin långivning under coronakrisen.

44 procent av förmedlarna uppgav att det har blivit svårare att få bostadslån. Det är bankernas syn på bostäderna som säkerheter för lån som försvagats, vilket påverkar möjligheterna att bevilja lån.

En penna på en fastighetsmäklares hög med papper, med uppgifter om en lägenhet som är till salu.
Bildtext Bankerna har blivit försiktigare i sin långivning.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Inga dramatiska förändringar i sikte

Det verkar råda säljarens marknad i huvudstadsregionen. Det finns större efterfrågan på bostäder än det finns utbud, uppger 70 procent av förmedlarna.

SKVL konstaterar att vi knappast kommer att se några dramatiska förändringar i bostadshandeln, och att läget kommer att normaliseras under sommaren. Samma fenomen gäller för övriga Europa.

Kiinteistömaailma: Positiv överraskning

På Kiinteistömaailma bekräftar man den trend som SKVL:s enkät visar. Under den tredje månaden av coronavåren - i maj - ökade bostadshandeln med 19 procent från månaden innan.

Kiinteistömaailmas vd Risto Kyhälä är glatt överraskad:

- Det är självklart att vi inte når upp till förra vårens siffror men man kan på inget sätt säga att bostadshandeln skulle ha stannat upp. Tvärtom! Trots undantagsförhållanden har handeln varit livlig, om man bortser från april månads bottenkänning.

Diskussion om artikeln