Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antalet utländska stjärnor på tapeten i SDHL igen – nya landslagstränaren vill se rejäl minskning: ”Kan inte hålla på så här”

Från 2020
Ishockeyspelaren Ronja Savolainen på isen.
Bildtext Ronja Savolainen är en av ligans stora stjärnor.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Det är inte de svenska spelarna som är SDHL:s största stjärnor. Ska man se på det krasst kan vi inte hålla på så här så värst länge till, säger landslagstränaren Ulf Lundberg till TT – men medger att det skulle vara svårt att begränsa antalet.

SDHL lär vara den bästa damligan i ishockey i Europa. Samtidigt spelar Sveriges Damkronor B-VM.

En ekvation som många har svårt med. Så också det svenska damlandslagets nya chefstränare Ulf Lundberg.

Lundberg har bara hunnit vara chefstränare i en dryg månad och enligt TT är hans första stora mål att minska på antalet utlänningar i SDHL. Enligt sajten Eliteprospects spelade 101 utländska spelare i SDHL i fjol. Av dem var 13 finländare.

Finländarna i SDHL säsongen 2019/20

De utländska spelarna spelade dessutom i stor roll i sina lag. Den bäst placerade svenskan i poängligan var HV71:s Hanna Olsson som slutade på åttonde plats. Petra Nieminen var tredje vassast den gångna säsongen med sina 55 poäng.

Ronja Savolainen stod i sin tur för näst mest poäng av alla backar (36, 20+21) närmast före Jenni Hiirikoski (34, 12+28). Inte en endaste svensk back snittade över en poäng per match.

– De absoluta topparna tillför, de är bra som föredömen och att sparra med för att visa de yngre vart de ska sikta mot. Men där under finns det ytterligare ett skikt. Det är upp till oss tillsammans att se till att det fylls på med svenska spelare, säger Lundberg enligt bland andra SVT och tillägger:

– Med dagens numerär är det tio utländska spelare i snitt per klubb. Ska man se på det krasst kan vi inte hålla på så här så värst länge till.

"Tror inte att det går att göra så mycket åt det"

Lundberg är inte den första svenska landslagstränaren att lyfta fram problemet. Leif Boork var väldigt högljudd gällande just utlänningarna i SDHL under sin sejour som landslagslots.

Det var något han också påpekade på Twitter efter att nyheten publicerades på tisdagsmorgonen.

Den senaste landslagstränaren Ylva Martinsen var inte lika uttalad i frågan, men hade enligt TT ansett att det stora antalet utlänningar ”hämmade” Damkronorna som under hennes ledning åkte ur A-VM i Esbo 2019.

Men att begränsa antalet utlänningar i ligan är lättare sagt än gjort.

– Jag tror att det är två delar, nummer ett är att unga, egna svenska spelare slår ut de utländska. Det andra är en uppgörelse klubbarna emellan. Vi vet ju hur det är med arbetsrätt och fri rörlighet så det tror jag inte att det går att göra så mycket åt, säger Lundberg.

Diskussion om artikeln