Spotlights kartläggning: Få ensamföretagare har sökt coronastöd – tuffa kriterier gör att många inte uppfyller kraven
Intresset för att söka coronastöd bland ensamföretagare är litet. Kraven för att få stödet är hårda och om intresset inte ökar finns det en risk för att kommunerna måste betala tillbaka stödpengar. Det visar Spotlights kartläggning i slutet av maj.
Erica Wickman har sedan fem år tillbaka klädbutik och syateljé i Närpes centrum.
– Det här är en dröm jag haft sedan jag var barn, att ha egen syateljé och butik. Jag måste nästan nypa mig i armen för att förstå att det här verkligen är på riktigt, berättar Erica.
Omsättningen gick kraftigt ned
Redan i januari-februari började världsläget märkas i butiken. Allt färre människor köpte kläder. I mars, då undantagstillstånd infördes i Finland, slog det till med full kraft.
– Omsättningen sjönk med nästan två tredjedelar. Men räkningarna fortsatte ramla in helt som vanligt, säger Erica.
Hon har sökt det kommunala stödet till ensamföretagare och arbetslöshetsdagpenning från Folkpensionsanstalten. Hon har beviljats båda två och dessutom har hennes hyresvärd gett henne hyreslättnader.
– Jag är jättetacksam mot hyresvärden och det är oerhört bra att staten tänker på ensamföretagare, för det här är tufft.
De som sökt och fått pengar, 2 000 euro i verksamhetsbidrag, är ensamföretagare i servicebranschen.
Det är främst taxichaufförer, frisörer, fysioterapeuter och konsulter. Några ansökningar har också kommit in från företagare i byggbranschen och bilmontörer.
Lam aktivitet
Men aktiviteten bland ensamföretagare har varit lam i flera kommuner.
Framför allt i Österbotten där ansökningsprocenten ligger på 10 procent. Undantaget är Karleby där cirka en tredjedel av småföretagarna har sökt stöd.
– Vi är nog förvånade. Vi hade förväntat oss fler ansökningar, säger Stefan Malm verkställande direktör för företagshuset Dynamo i Närpes.
Dynamo sköter om alla ansökningar som kommer in.
I Närpes finns det omkring 400 ensamföretagare. Under april och maj har det bara lämnats in drygt 35 ansökningar i Närpes.
Men Närpes är inte unikt, även om intresset i Nyland och Åboland är något större än i Österbotten. Bara i Vanda, Lappträsk, Sjundeå, Åbo och Borgå har en femtedel eller flera ensamföretagare i kommunerna sökt coronastöd.
– Vi har fått mycket pengar och skulle gärna dela ut dem nu så mycket som möjligt, säger Joakim Holmström direktör för näringslivscentralen i Lovisa.
Fram till den sista maj har 119 ensamföretagare i Lovisa sökt stöd. 81 företagare har fått positivt beslut. Men läget förändras hela tiden.
På stadens näringslivscentral uppskattar man att det kommer in 10 ansökningar per vecka.
Kommer stöden att gå åt?
Många näringslivsdirektörer Spotlight kontaktat är oroliga för att stöden inte kommer att gå åt.
Det framgår också av kommunförbundets enkät som visar att nästan 70 procent av kommunerna tror att stöden blir outnyttjade.
På Arbets- och näringsministeriet har man dragit liknande slutsatser.
– Som det nu ser ut är det sannolikt att det blir pengar över på grund av den måttliga mängden ansökningar, säger Lasse Laitinen specialsakkunnig vid ministeriet.
Totalt har staten anslagit 250 miljoner euro till ensamföretagare. Stödet skulle alltså räcka till 125 000 företagare.
Men Lasse Laitinen vill ändå tro att antalet ansökningar ökar då pandemin drabbar olika branscher på olika sätt och att det kan ta tid innan företag uppvisar en nedgång i försäljningen.
De flesta ansökningarna har godkänts. (Flera fall finns när företagare har ansökt om pengar från fel kommun men då har de hänvisats till rätt kommun.) Enligt enkäten har endast åtta procent av ansökningarna förkastats.
Hårda krav och svårt att sia
Orsakerna till det lama intresset är många. Det kan helt enkelt vara så att det går rätt bra för enmansföretagarna trots corona-pandemin.
Dessutom kan det vara för tidigt att utvärdera hur pandemin har drabbat företagen.
Kravet för att få coronastöd är nämligen att företagets omsättning ska ha sjunkit med över 30 procent på grund av pandemin. Först när företagen får sina bokslut kan de påvisa om omsättningen minskat eller inte.
För företag inom turismbranschen syns omsättningen först i sommar beroende på hur turistsäsongen blir. Men ensamföretagarna har möjlighet att ansöka om stöd ännu i september. Då kan de hänvisa till sommarmånadernas negativa resultat.
Men kravet på ett över 30 procents minus är hårt. Det säger flera näringslivsdirektörer till Spotlight.
– Eftersom det kan variera väldigt mycket från månad till månad beroende på bransch kan man inte påvisa att det har gått ned över 30 procent, säger Angelique Irjala verkställande direktör för Kristinestads näringslivscentral.
Samma slutsats drar Stefan Malm på Dynamo i Närpes. Han hoppas att Arbets- och näringsministeriets beslut att ändra kriterierna för vilka ensamföretagare som kan söka stöd kan förändra situationen.
– Förra veckan kom beskedet från ministeriet att företagare som har en sidoinkomst, som till exempel är anställd på deltid vid sidan om sitt företag, kan söka stödet, säger Malm.
Kriterier som ändras ställer till det
I början av maj kom den första förändringen i ansökningskriterierna, då också pensionärer, som i övrigt uppfyller alla krav, kunde söka stöd till ensamföretagare.
– Gör man misstag ska de rättas till, men att göra ändringar i kriterierna så här vartefter känns inte optimalt. Men nu tar vi tag i situationen och börjar ringa runt till de företagare som vi informerat så som kriterierna var tidigare.
Lasse Laitinen, specialsakkunnig på Arbets- och näringsministeriet förklarar att omsättningen kan varierar av olika orsaker och för att tydligt kunna påvisa ekonomiska svårigheter sattes gränsen på över 30 procents nedgång.
– Dessutom ville man rikta stödet till företag som avsevärt har fått lida på grund av pandemin.
2000 euro är ingen stor summa pengar
Syateljén har varit Erica Wickmans räddning under coronapandemin.
– Det märks att människor haft tid att gå igenom sina garderober nu. De vill att jag reparerar och ändrar gamla kläder. Och det är ju också jättebra.
Vad gör 2 000 euro för ditt företag?
– Det hjälper för stunden och det är bättre än ingenting, men nog är det kämpigt ändå, säger Erica Wickman.
Inget ska stoppa mig från att göra det jag allra helst vill göra - inte ens en corona-pandemi.
Hon hoppas att människor börjar röra på sig och besöka lokala företagare nu då lättnader i restriktionerna införs.
– Men visst är det lite tudelat. Jag vill att det ska vara liv och rörelse i min butik och jag vill ha kunder. Men samtidigt ska vi ju vara försiktiga också.
Framtiden osäker
Hur länge tar det innan omsättningen är tillbaka på normal nivå för dig?
– Det är nästan omöjligt att säga. Det beror på hur pandemin utvecklas, när och om det kommer en ny våg av smittade som leder till nya restriktioner. Men min gissning är att det säkert tar ett år att komma igen efter det här.
Finns det en risk att du måste stänga din butik och syateljé?
– Risken finns, men jag har bestämt mig att inget ska stoppa mig från att göra det jag allra helst vill göra och drömt om sedan jag var barn. Inte ens en corona-pandemi.
Stödvillkoren för ensamföretagare
Så gjorde vi kartläggningen
- Vi ringde näringslivsdirektörerna (eller motsvarande) i 30 tvåspråkiga kommuner och ställde dem frågor om coronastödet till ensamföretagare.
- Vi nådde dem mellan den 26 och den 29 maj.
- Svaren gäller för situationen just då, eftersom läget hela tiden förändras. Kommunerna vi kontaktade var kommunerna från Lovisa i öster till Karleby i norr, förutom de åländska kommunerna.