Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens vetenskapspanel rekommenderar ansiktsskydd tills det finns vaccin mot coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 13:37.
Asiakkaita kaupassa.
Bildtext Vetenskapspanel rekommenderar ansiktsskydd.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den vetenskapspanel som statsrådet har tillsatt rekommenderar ansiktsskydd på offentliga platser och i allmänna kommunikationsmedel för att minska risken för coronasmitta.

Panelen konstaterar att risken för en ny smittvåg är betydande. Samtidigt dröjer framställningen av ett effektivt vaccin mot coronaviruset. I de mest optimistiska prognoserna kan ett vaccin framställas först nästa år.

Fram till dess rekommenderar panelen ansiktsskydd på allmänna platser.

Den utredning som Social- och hälsovårdsministeriet presenterade förra veckan gav inte mycket för ansiktsskyddens möjlighet att hindra smitta.

Enligt utredningen är fördelarna med ansiktsskydd mycket små och maskernas förmåga att stoppa virusspridningen bland befolkningen är obetydlig, heter det.

Statsrådets kansli tillsatte den 22 april en vetenskapspanel med 13 medlemmar som företräder olika vetenskapsområden. Panelen har till uppgift att stödja arbetet i den beredningsgrupp som statsminister Sanna Marin tillsatte den 8 april för att bereda åtgärder för eftervården av coronakrisen - den så kallade Hetemäkigruppen.

Regeringen väntas denna vecka komma med en rekommendation angående ansiktsskydden. Det sker sannolikt inte ännu i dag, trots att regeringen sitter samlad.

Artikeln korrigerades kl 13.35. "Utanför hemmet" ändrades till "allmänna platser".