Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina utnyttjar rasprotesterna i USA maximalt – jämför med demokratidemonstrationerna i Hongkong

Från 2020
Pekingtrogen demonstrant i Hongkong kritiserar USA:s inblandning och det amerikanska stödet till demokratiaktivisterna.
Bildtext Pekingtrogen demonstrant i Hongkong kritiserar USA:s inblandning och det amerikanska stödet till demokratiaktivisterna i Hongkong.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Raskravallerna i USA kom som beställning för Kina, som haft svårt att hantera demokratiprotesterna i Hongkong och omvärldens fortsatta kritik mot Kinas försök att ta kontroll över den tidigare brittiska kolonin.

Hongkongs ledare och chefsminister Carrie Lam beskyllde på tisdagen USA för dubbelmoral.

– Det förekommer kravaller i USA och vi kan se hur de lokala myndigheterna agerar. Då vi hade likadana kravaller i Hongkong kunde vi se vilken position de [USA] intog, sa Lam som ofta för den kinesiska centralregeringens talan.

Polis och demonstranter öga mot öga i Hongkong förra veckan.
Bildtext Polis och demonstranter öga mot öga i Hongkong förra veckan.
Bild: AFP/Lehtikuva/Isaac Lawrence

Det kinesiska utrikesministeriets talesperson Hua Chunying ironiserade och twittrade citatet "Jag kan inte andas" (I can't breathe).

Det blev George Floyds sista ord innan han kvävdes ihjäl av polisen i Minneapolis förra veckan. Citatet har allmänt använts som slagord under demonstrationerna i USA.

Hua tillfogade under citatet en tidigare kommentar av sin amerikanska kollega Morgan Ortagus, som kritiserat Kina för att försöka slå ned demokratikraven i Hongkong.

Chefredaktören för den partikontrollerade kinesiska tidningen Global Times sa att upprorsmakare från Hongkong uppenbarligen har infiltrerat USA.

– Mr President, förhandla med demonstranterna på samma sätt som ni uppmanade Peking att förhandla med upprorsmakarna i Hongkong, sa chefredaktören Hu Xijin vidare.

Kina fick argument för att säkerhetslagarna behövs

De amerikanska protesterna mot behandlingen av svarta kommer samtidigt som Kina och chefsministern Carrie Lam håller på att driva igenom nya kontroversiella säkerhetslagar för Hongkong.

Kina får därmed nya argument för att skärpa greppet om det oroliga Hongkong.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam.
Bildtext Carrie Lam hävdade på tisdagen att många i Hongkong lever i rädsla och att nya säkerhetslagar därför behövs.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Demokratiaktivisterna i Hongkong befarar att lagarna gör slut på Hongkongs autonomi och yttrandefrihet, medan Peking säger att lagarna behövs för att garantera lag och ordning i Hongkong.

Enligt avtalet med Storbritannien då den brittiska kolonin Hongkong övergick till Kina ska Hongkong få stor autonomi och garanterad yttrandefrihet fram till 2047.

Men bland annat USA har sagt att Hongkong inte längre kan anses ha autonomi efter Pekings ingripanden och beredningen av säkerhetslagarna.

Utrikesminister Mike Pompeo sa att USA stöder folket i Hongkong.

Förutom Kina har bland annat Ryssland och Iran kritiserar hanteringen av demonstranterna i USA. Alla de här länderna har fått hård kritik i väst för hur de hanterat sina egna demonstrationer.

– Den amerikanska polisen begår brott med hög profil alltför ofta, sa det ryska utrikesministeriet i ett uttalande på Twitter.

Irans utrikesminister Javar Zarif sa att somliga tycks tro att svarta liv inte räknas (Black lives don't matter).

Både kinesiska och ryska konton på sociala medier har aktiverat sig de senaste dagarna med en uppsjö av inlägg om läget i USA som syftar till att så splittring, uppger nyhetssajten Politico.

Källor: Yle, Reuters, Agence France-Presse, South China Morning Post, Global Times, CBS, Fox News, Politico.

Diskussion om artikeln