Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är det officiellt, F1-säsongen kör igång i Österrike i juli – Red Bull-chefen vill genast köra igång med sprintkvalen: ”Ett idealt läge att pröva på något nytt”

Från 2020
Bottas kör med Verstappen hack i häl
Bildtext Valtteri Bottas och Max Verstappen i farten.
Bild: /All Over Press

Dubbelt Österrike, Hungaroring, dubbelt Silverstone, Barcelona, Spa och Monza. Där de första åtta deltävlingarna i formel 1 som kommer att arrangeras i år. Men frågan om sprinttävlingarna som skulle ersätta kvalen återstår fortfarande.

Det har redan länge varit en offentlig hemlighet men nu bekräftade också formel 1-serien det: säsongen kör igång den 5 juli i Österrike.

Nästa deltävling på samma bana går av stapeln bara veckan senare och efter det väntar i tur och ordning tävlingar på andra håll i Europa. Inga andra tävlingar har ännu bekräftats.

F1-kalendern 2020

5.7 Spielberg, Österrike
12.7 Spielberg, Österrike
19.7 Hungaroring, Ungern
2.8 Silverstone, Storbritannien
9.8 Silverstone, Storbritannien
16.8 Barcelona, Spanien
30.8 Spa-Francorchamps, Belgien
6.9 Monza, Italien

F1-serien skriver i ett pressmeddelande att man knappast kommer att kunna ha publik på plats under de första deltävlingarna, men man följer med coronavirusläget noggrant och nya besked kan komma när som helst.

– Vi ser fram emot att kunna publicera resten av kalendern under de kommande veckorna, säger F1-vd:n Chase Carey.

Det kommer att arrangeras F2 och F3-lopp i samband med samtliga deltävlingar.

Nu eller aldrig gällande sprinttävlingarna?

Något som däremot fortfarande är oklart är hur det blir med sprinttävlingarna som kunde ersätta de traditionella kvalen. Ägarna i Liberty Media ska ha föreslagit att det nya formatet kunde testas redan i år – men alla köper inte idén med ull och hår.

Framför allt Mercedes ska vara skeptiska. Racing Point kunde inte heller rakt av säga att de stöder idén, uppger sajten Autosport.

Red Bulls stallchef Christian Horner ger däremot tummen upp.

– Jag tror inte vi kommer att få en bättre chans att testa på det här än Österrike och Silverstone där det körs lopp två veckoslut på raken. Om man kör med samma format båda helgerna är risken stor för att resultatet är exakt lika båda gångerna, säger han för Autosport.

– Jag tycker att vi har ett idealt läge att pröva på något nytt. Det viktigaste är att beslutet tas i god tid före säsongen kör igång – det kan inte vara något som kommer mitt i, fortsätter Horner.

Diskussion om artikeln