Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Minna" tillbringade över 7 år med IS - i dag är hennes pappa lättad att hon är hemma i Finland igen

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 16:16.
Finländska kvinnor i lägret al-Hol i Syrien 25.1.2020
Bildtext Finländska kvinnor i al-Hol i januari 2020
Bild: Antti Kuronen / Yle

En av de tre finländska kvinnor som på söndagen återvände från IS-lägret i al-Hol i Syrien är Minna. Hennes pappa hoppas få återse henne redan om drygt en vecka, skriver Yles Antti Kuronen i sin artikel.

Pappan är glad att dottern är tillbaka i Finland igen efter sju och ett halvt år i Syrien. Hon åkte plötsligt i väg hösten 2012 och gifte sig med den ökände IS-terroristen, portugisen Nero Saraiva.

Minna heter i verkligheten något annat, men av säkerhetsskäl använder vi ett fingerat namn. Minna hör till de kvinnor som Antti Kuronen intervjuade för knappt ett år sedan i al-Hol.

Då berättade hon hur glad hon var då kalifatet utropades år 2014, och att hon vill leva i enlighet med sharialagen. Hon ville heller inte återvända till Finland. "Hellre lever jag i en shariastat än återvänder hem", sade hon då.

Pappan: Behövde säkert hjälp med att fly

Yle når Minnas pappa per telefon. Han ser framemot att få träffa sin dotter och sina barnbarn, som han aldrig sett förut. Han berättar att han inte känner till alla detaljer om hur hans dotter lyckades ta sig bort från al-Hol.

- Det är klart att man inte kan fly från lägret utan hjälp. De som lyckats fly tidigare har använt sig av människosmugglare.

Pappan tror att Minna och hennes barn lämnade lägret för två veckor sedan varefter de vistades i en lägenhet i Syrien tills de tog sig över gränsen till Turkiet. Far och dotter var i sporadisk kontakt med varandra under flykten.

- Minna berättade att barnen blev lite rädda då de första gången kom i kontakt med en dusch, berättar pappan.

Med reguljärflyg från Ankara

Minna och hennes barn kom tillsammans med två andra kvinnor och deras barn med reguljärflyg från Ankara i Turkiet i söndags. Finlands konsulat i Ankara bistod med resehandlingar men kvinnorna ska själva i efterskott betala för resan.

Utrikesminister Pekka Haavisto har sagt att kvinnorna tagit olika vägar till den turkiska gränsen under vårens lopp.

I al-Hol finns fortfarande ett tjugotal finländska barn och ett tiotal mödrar kvar. Mödrarna har alla varit gifta med IS-krigare och har varit internerade i lägret sedan Islamska statens sista fäste föll.

De kan ändå inte hämtas hem för närvarande eftersom de lokala myndigheterna har avbrutit samarbetet på grund av coronapandemin, säger UM.

Artikeln är en bearbetad översättning av Antti Kuronens artikel Suomeen palanneen Minnan isä: “Pari viikkoa sitten ovat käsittääkseni paenneet al-Holista”