Sociala medier skapar starka normer i kompisgrupper – Rebecka Forsberg: "Om det fortsätter kommer ungas välmående att försämras"
Vem ska du följa, vad är okej att gilla? Sociala medier är ungas vardag. – Det kan uppstå starka outtalade normer inom kompisgäng, säger psykolog Jessica Lindman.
"Unga och sociala medier" är ett uttjatat koncept. Men sociala medier utvecklas konstant: det du känner igen är antagligen inte samma för de som är yngre än du.
Sociala medier spelar inte en stor roll hos alla. Ändå har det gått från att vara ett sätt att hålla kontakt med andra till så mycket mera. Inte minst ett sätt att mäta popularitet i skolorna.
Kan jag vara med?
Gillningar och följare är den nya vardagen.
Har du inte tillräckligt många följare kan du bli lämnad utanför kompisgruppen. Använder du inte sociala medier löper du risken att bli lämnad utanför och inte förstå trender eller vissa skämt.
– Vi vill känna oss omtyckta, accepterade och att vi får vara med. Gillningar är som den nya formen av "kan jag vara med?", säger Lindman.
Speciellt för barn är det viktigt att bli accepterade av sina jämnåriga. Negativa erfarenheter på sociala medier kan påverka ens självförtroende och självbild.
– Gillningar var ett godkännande från andra då jag var yngre, säger influeraren Rebecka Forsberg som har varit aktiv på Instagram sedan hon var 13 år gammal.
I dag kan 19-åringen se att beteendet på den populära appen har förändrats: bildernas fokus har blivit ytligare.
Viktigt att uppmuntra mångfald
Det du laddar upp ska leva upp till en viss standard. Det är lätt att se om du har satsat eller inte - du måste tänka på ljus och skugga, vinkel och filter. Placeringen är också viktig.
Laddar du upp något "fel" riskerar du att andra talar illa om dig bakom din rygg.
– Det kan bli onödigt svart och vitt på sociala medier. Det är viktigt att alla får gilla vad de gillar och ladda upp det de själva är intresserade av, säger Jessica Lindman.
Lindman uppmuntrar vuxna att ha en öppen dialog med sina barn och klasskompisars föräldrar om sociala medier.
Det lönar sig att sätta sig in i sociala medier och hålla koll på hur det fungerar. Vad är det som är populärt, vem är det populärt att följa och varför är det så?
Populära plattformar
– Jag tycker att barn i lågstadieålder borde bli upplysta om hur sociala medier fungerar, säger Rebecka Forsberg.
Sociala medier: en introkurs
Forsberg föreslår att någon som själv har varit aktiv på sociala medier i ung ålder skulle undervisa barn i hur det fungerar och hur lätt det kan påverka självförtroendet och självkänslan.
– Sociala medier kan vara extremt skadliga om barn inte har kunskap om dem, säger hon.
Sociala medier har så klart också sina bra sidor. Kroppspositivism, människor som delar med sig livets råare stunder och hjälporganisationer har fått stort stöd på sociala medier.
– Användning av sociala medier kan bygga en grund för det man vill göra senare i livet. Men det är viktigt att lära sig att bygga sitt självförtroende på andra ben än gillningar, säger Jessica Lindman.
Kom ihåg kontroll
Ytliga bilder och videor som dyker upp på ditt Instagram och Tiktok-flöde påverkar din självbild, det är klart. Därför är det viktigt att veta att ditt flöde går att kontrollera.
– Tänk på vem du följer och vad du gillar. Du kan kontrollera vad du ser. Jag har gjort det här i sex år och håller ännu på att förändra mitt flöde, säger Forsberg.
I ett försök att förbättra användarnas välmående har bland annat Instagram tagit i bruk en testversion där antalet gillningar inte syns.
Det finns också olika insticksprogram för datorn som gömmer gillningar på andra plattformar.
– Om det fortsätter så här tror jag att ungas välmående kommer att försämras.
Rebecka Forsbergs tips till föräldrar
Titta på riktigt på vad ditt barn gör på nätet. Håll koll. Om något händer, ingrip och tala om det i tid. Försök undvika att ditt barn känner sig övervakad på sociala medier. Om du till exempel ser en ful kommentar på barnets bild, säg inte att du såg det på bilden. Ta i stället upp nätmobbning i allmänhet.
