Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

The Guardian: Talvivaara-ägaren Trafigura utreds för korruptionsmisstankar - äger en tredjedel av gruvan

Från 2020
Gruvan i Talvivaara
Bildtext Talvivaaragruvan i Sotkamo är Finlands största gruva.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Råvarujätten Trafigura utreds av amerikanska myndigheter för korruption och manipulering av marknaden, rapporterar brittiska the Guardian. Trafigura äger en tredjedel av Talvivaara-gruvan.

Trafigura är en stor internationell koncern med huvudkontor i Singapore som förmedlar råvaror vidare till andra bolag. Koncernen äger 29,7 procent av Terrafame Oy som driver Talvivaaragruvan i Sotkamo där det bryts nickel.

Den amerikaska myndighet som övervakar råvaruhandel, CFTC, har inlett en utredning kring koncernens aktivitet i Sydamerika. Enligt the Guardian har korruptionsmisstankarna inget att göra med bolagets gruvdrift.

CFTC har beordrat en grupp aktörer och privatpersoner som verkat med Trafigura att överlämna all information de har om bolagets aktivitet.

Ordern gäller information som går tillbaka åtminstone fyra år i tiden. Myndigheten vill ha information om manipulation av marknaden samt korruption när det gäller oljeproduktion och handel med olja.

Inga detaljer om vad Trafigura misstänks för har offentliggjorts. Trafigura har heller inte kommenterat misstankarna.

Skandalomsusad koncern

Enligt the Guardian gäller utredningen Trafiguras avdelning för oljehandel som har sin bas i Singapore men även har kontor i London och Geneve.

Koncernen verkar i 41 länder och idkar handel med oljeprodukter, metaller och mineraler.

Under sin 26-åriga historia har bolaget misstänks vara inblandat i flera stora skandaler, bland annat tros Trafigura ha varit involverat i att smuggla ut olja från Irak då landet styrdes av Saddam Hussein.

För ett och ett halvt år sedan misstänktes Trafigura för att vara involverat i en stor korruptionsskandal i Brasilien.

Äger en tredjedel av Talvivaara

Trafigura äger en tredjedel av Talvivaaragruvan som är Finlands största gruva. Bolaget Terrafame som driver gruvan har 800 anställda.

Trafigura blev en av ägarna till Terrafame då koncernen köpte upp 15 procent av gruvbolaget av den finska staten, enligt Yle Uutiset. Köpet gjordes via Trafiguras Galena-fond.

Samtidigt fick Trafigura rätten att köpa upp hela gruvans kobolt- och nickelproduktion samt största delen av zinkproduktionen.

Sedan dess har Trafigura finansierat en fabrik för batterikemikalier på Terrafames område för 240 miljoner euro.Trafiguras ägarandel i Terrafame har ökat som en del i finansieringssystemet.

Diskussion om artikeln