Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gemensamma uteserveringar ska hjälpa Åbokrögare i sommar – nu ber krögarna till vädergudarna

Från 2020
Gamla Stortorget i Åbo med gröna träd i förgrunden.
Bildtext En gemensam uteservering planeras bland annat till Gamla Stortorget.
Bild: Yle/Arash Matin

De gemensamma uteserveringarna som ska dyka upp i Åbo är ett välkommet tillägg. Det säger Åbokrögaren Ilkka Joukanen. Han är ordförande i Turism- och restaurangförbundet Maras avdelning i Egentliga Finland.

- Det är bra att staden går krögarna tillmötes. De här restriktionerna som gäller antalet platser inne i restauranger är stränga och det är svårt att få verksamheten att bli lönsam, säger Joukanen.

Samtidigt påpekar Joukanen att det kostar pengar att hyra in sig i uteserveringarna. Säsongen är kort och beroende av vädret. En del mindre krogar har kanske inte resurser att öppna verksamhet på de större, gemensamma uteserveringarna.

Flera personer sitter på en uteservering en solig sommardag.
Bildtext Många Åbobor har njutit av det soliga sommarvädret.
Bild: Yle/Arash Matin

- Men det är jättebra att möjligheten finns, fortsätter Joukanen.

Uteserveringar tillåts på flera ställen i Åbo

Uteserveringarna tillåts på flera ställen i Åbo i sommar. Större uteserveringar med flera aktörer på samma ställe planeras på Gamla Stortorget, vid Åbo domkyrka, järnvägsstationen i Åbo, Spindeltomten och Varvstorget.

Dessutom kan mindre uteserveringar tillåtas i parker, men då måste man ta i beaktande naturvärden och de som bor intill parkerna. Staden planerar också att hyra ut en del parkeringsrutor vid restaurangerna, så att de kan utvidga sina uteserveringar.

Meningen är att såväl kunder som krögare ska dra nytta av de gemensamma uteserveringarna.

Kunderna kan välja mellan flera företagare, medan företagarna kan dela på kostnaderna för infrastrukturen såsom toaletter och sophantering. Det säger Kirsi Eronen, projektchef vid Åbo stad.

- Vi vill hjälpa speciellt de krögare som inte har möjlighet att utvidga sin uteservering intill restauranglokalen, säger Eronen.

En kvinna cyklar över domkyrkoskvären i Åbo.
Bildtext Uteserveringar planeras också intill Åbo domkyrka.
Bild: Yle/Arash Matin

Tillståndsprocesserna ska gå snabbt och smidigt och en del avgifter halveras för att hjälpa krögarna. Nu hoppas Åbo stad att man hittar aktörer som tar ansvar för de praktiska arrangemangen gällande uteserveringarna.

Uteserveringarna ska bli ett vardagsrum för Åboborna

Enligt Eronen har en del krögare redan varit i kontakt med staden gällande de gemensamma uteserveringarna.

Hon hoppas att företagarna tar kontakt med staden så fort som möjligt, så att verksamheten kunde köra igång redan vid midsommar.

- Jag hoppas att de här uteserveringarna blir ett slags vardagsrum för Åboborna, säger Eronen.

Restriktionerna lättades i måndags - men situationen är fortsättningsvis svår

I måndags lättades restriktionerna och restaurangerna och barerna fick igen ta emot kunder.

Måndagens soliga väder lockade Åboborna till uteserveringarna. Enligt Joukanen är det svårt att förutspå hur säsongen blir utgående från den första dagen.

- Jag tror att folk vågar gå ut på krogar och restauranger. Men det kommer inte att bli en sådan rusning som på måndagen, iallafall under vardagar.

Ilkka Joukanen står framför en bardisk.
Bildtext Situationen är svår för många krögare, säger Ilkka Joukanen.
Bild: Marie Söderman/Yle

Situationen är fortfarande svår för krögarna, speciellt för de som får sina inkomster under veckoslut och nattetid. Joukanen efterlyser de stödpengar som regeringen har lovat till restaurangbranschen.

- Om vi är tvungna att fortsätta med de här restriktionerna till oktober så har vi många företagare som måste ge upp, konstaterar Joukanen.

Diskussion om artikeln