Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristian Näkyvä berättar om hur cancern förändrade hans liv – siktar på spel nästa säsong: "Jag tar det försiktigt"

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 18:40.
Kristian Näkyvä.
Bildtext Kristian Näkyvä.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

I februari förändrades ishockeybacken Kristian Näkyväs liv. Nu berättar 29-åringen för Expressen att cancerbehandlingarna gått som planerat – och att han hoppas kunna göra comeback till nästa säsong.

I februari kom beskedet att SHL-klubben Örebros stjärnback Kristian Näkyvä drabbats av testikelcancer. För Expressen berättar finländaren hur den annorlunda våren varit.

I januari märkte Näkyvä att något var på tok – nästa månad kom chockbeskedet.

– Jag upptäckte att min testikel inte kändes normal, det kändes som att det fanns en knöl.

– Det var en total chock när jag fick reda på att det var cancer. Man vet inte vad det betyder att man har fått cancer. Ska jag gå en kamp mellan liv och död nu? Eller är det inte så allvarligt?

– De första känslorna var riktigt tuffa. Det enda jag förstod var att jag hade drabbats av en allvarlig sjukdom, berättar Näkyvä för tidningen.

Läkarna kom ändå med lugnande besked. Runt 95 procent av dem som drabbas av testikelcancer klarar sig.

Mamman som stöd

En vecka senare opererades Näkyvä i Örebro, då den cancerdrabbade testikeln togs bort.

Sex veckor senare var det dags för röntgenundersökning. Med ett positivt resultat.

– De såg inga tecken på att cancern skulle ha spridit sig och blodproven såg bra ut. Men de ville ändå ge mig en omgång med cellgift för att minimera risken att det skulle sprida sig.

Cellgiftsbehandlingen var inte särskilt smärtsam för 29-åringen.

– De värsta symptomen var att jag kände mig väldigt, väldigt trött. Och det var svårt att fokusera på någonting annat alls. Men min mamma kom till mig i Örebro och var där under hela behandlingen vilket hjälpte mig oerhört mycket. Hon hjälpte mig med allt från att laga mat till att bara finnas där för mig.

Hoppas kunna hitta "bra klubb"

Näkyväs kontrakt med Örebro Hockey är slut. Han berättar att våren gett honom nya perspektiv, men hoppas kunna spela redan nästa säsong.

– Jag ska spela hockey igen, och ser verkligen fram emot att göra det. Kroppen känns bra, men jag vill inte göra något förhastat utan tar det försiktigt.

– Jag hoppas att jag kommer kunna spela nästa säsong, jag förbereder mig för att vara i bra form när det drar i gång. Och att jag har hittat en bra klubb att spela i då.

De senaste veckorna har han spenderat hemma i Vanda, där han också kunnat köra igång med träningen försiktigt.

– Kroppen har svarat bra på träningen. Och jag känner mig även ganska stabil mentalt nu. Läkarna säger att det ser bra ut, men jag kommer att gå på kontroller var tredje månad. Men allt har gått enligt plan och de ser inga dåliga tecken.

Diskussion om artikeln