Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera fotbollsstjärnor riskerar straff för protesterna mot rasismen – Fifas uppmaning till förbunden: "Använd sunt förnuft"

Från 2020
Achraf Hakimi visar upp en undertröja med texten "Justice for George Floyd".
Bildtext Borussia Dortmunds Achraf Hakimi var en av spelarna som tog ställning förra helgen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Flera Bundesligaspelare visade öppet sitt stöd för George Floyd under förra helgen. Tyska fotbollsförbundet utreder om det strider mot reglerna – samtidigt som Internationella fotbollsförbundet Fifa uppmanar nationella förbund att ta hänsyn till sammanhanget.

Protesterna mot polisvåldet och rasismen i som hållit på i USA sedan George Floyds död syntes även i förra helgens Bundesligaomgång.

Spelare som Weston McKennie, Marcus Thuram, Jadon Sancho och Achraf Hakimi uttryckte sig på lite olika sätt. Sancho hade en undertröja med texten ”Justice for George Floyd”, som han visade upp i samband med ett målfirande nedan.

Se Sanchos ställningstagande nedan (bilder från Viaplay).

Borussia Dortmund krossade jumbon - Spela upp på Arenan

Men stjärnorna kan komma att straffas för sina ställningstaganden. I ligans regelverk står det att man inte får framföra politiska budskap och det tyska fotbollsförbundet kommer att utreda ärendet.

Fifa uppmanar ändå de nationella förbunden att tänka om och hänvisar till sina egna kampanjer mot rasismen.

– Det är tävlingsarrangörerna som ska tillämpa IFAB:s (fotbollens regelorgan, reds. anm.) regelverk och de bör använda sunt förnuft och ta hänsyn till sammanhanget kring händelserna, skriver Fifa i ett uttalande.

Också det tyska fotbollsförbundets ordförande Fritz Keller säger sig förstå kvartettens ställningstaganden.

– Det är vidrigt att människor diskrimineras på grund av hudfärg. Rasismens offer behöver all vår solidaritet, sade Keller.

Källa: STT-AFP

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln