Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Suomen Kuvalehti: Finansminister Katri Kulmuni har använt sig av konsulttjänster för nästan 50 000 euro – på ministeriets bekostnad

Från 2020
Uppdaterad 03.06.2020 15:55.
Katri Kulmuni rapporterar om regeringens förhandlingar.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sen förra hösten har finansminister Katri Kulmuni (C) använt sig av konsultbolaget Tekirs tjänster. Konsultbolagets tjänster har kostat upp till 47 771 euro för Finansministeriet och Arbets- och näringsministeriet, skriver Suomen Kuvalehti.

Konsultbolaget, som ägs av Harri Saukkomaa, har gett Kulmuni utbildning i offentliga framträdanden som tal och intervjuer. Hon har också fått korta, så kallade "sparrningssessioner". Suomen Kuvalehti skriver att Saukkomaa själv oftast stått för Kulmunis utbildning.

De gånger Saukkomaa stått för utbildningen har timpriset legat på 700 euro. De andra konsulterna som ibland utbildat Kulmuni har kostat 350 euro i timmen.

Suomen Kuvalehti uppger att de trots flera frågor om konsulttjänsterna bara fått ett kort e-postmeddelande som svar av Kulmuni.

– En minister befinner sig ofta i offentligheten och varje framträdande måste lyckas. Att vara känna sig säker och att kunna framföra och sammansätta komplicerade budskap så att alla förstår kräver träning. Därför har det varit nödvändigt att få utbildning i saken, skriver Kulmuni.

Samma dag som Rinne avgick

Kulmuni utnämndes i Antti Rinnes (SDP) regering till näringsminister i fjol tills hon blev finansminister i Sanna Marins (SDP) nuvarande regering.

Enligt Suomen Kuvalehti använde sig Kulmuni av Tekirs tjänster 3 december i fjol – samma dag som Antti Rinne avgick som statsminister. Kostnaderna gick upp till över 6 000 euro.

Dagen innan hade Kulmuni uppgett att Centern inte har förtroende för statsminister Rinne. Därmed avgick Rinne till följd av postfiaskot. Dagen Rinne avgick befann Kulmuni sig mycket i offentligheten.

Alla datum som Kulmuni fått utbildning finns inte listade i bokföringen, men Kulmuni har bland annat fått utbildning för 6 076 euro 13 september 2019 – en dag innan hon haft ett tv-framträdande i Yles program Morgonettan.

Källor: Suomen Kuvalehti, STT

Diskussion om artikeln