Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ätbara nyttoväxter är den nya trädgårdstrenden i Östnyland: “Vi har fått många kunder som aldrig har varit här förut”

Från 2020
Cassandra Wikström i växthus.
Bildtext Tusentals kvadratmeter med blommor omger Cassandra Wikström i Seitlax.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nu slits nyttoväxterna ur händerna på producenterna i Östnyland. Det råder brist på bland annat plommonträd, körsbärsträd, blåbärsbuskar och örter.

Doften av hundratals blommor fyller luften i de stora växthusen i Seitlax i Borgå. Färgprakten strålar fram från alla håll; här råder nästan evig sommar.

För företagarna inom trädgårdsbranschen har den här undantagsvåren bjudit på smått överraskande utmaningar. Det är delvis helt andra produkter som nu är i ropet.

- Alla örter och gurkplantor som vi har sått från frön hinner inte ens växa innan de så gott som rivs ur händerna på en, säger Cassandra Wikström.

Cassandra Wikström i växthus.
Bildtext Också lugna tisdagar har blivit livliga handelsdagar, säger Cassandra Wikström.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den här våren har hon tagit över de stora odlingarna i Seitlax efter att i många år ha jobbat inom branschen. Hennes lista på nyttoväxter som det har frågats efter extra mycket den här våren är lång:

- Tomatplantor, gurkplantor, örter och bärbuskar är det som går mest åt, samt alla fruktträd. Allt sådant som man kan äta är det som går mest åt, säger Cassandra Wikström.

Samma trend har också Håkan Enlund märkt av på Lovisa trädgårdscenter. Han fyller på.

- Alla nyttoväxter: körsbärsträd, jordgubbar, tomater, äppelträd, päronträd. Särskilt många av träden får vi inte längre till försäljning innan midsommaren, säger han.

Tomatplantor i växthus.
Bildtext Tomatplantor är populära och många sorter är svåra att få tag på.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Båda två, Cassandra Wikström och Håkan Enlund, ser den stora efterfrågan på nyttoväxter som en följd av coronaepidemin och undantagstillståndet.

- Alla har varit hemma och det syns. Folk har handlat intensivare på en kort period. Vi har redan till exempel sålt lika mycket tomatplantor som vi brukar göra till midsommaren, säger Enlund.

- Det beror nog på coronaviruset. Man har mera tid att sköta om sina växter då man är mera hemma. Sen är det väl också lite trend att man odlar själv, närproducerar, det man ska äta, säger Wikström.

Det är många nya ansikten som har gjort inköp i Seitlax.

- Vi har fått många kunder som aldrig har varit här förut. De är kanske mera hemma nu och åker inte utomlands och vill pyssla mera i trädgården och vill prova på det i år, säger Cassandra Wikström.

Äppelträd.
Bildtext Fruktträden har god åtgång.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Visa växter är det nu väldigt svårt att få tag på för tillfället.

- Det råder brist på bland annat gurkplantor, plommonträd, körsbärsträd, jordgubbsplantor och blåbärsbuskar. Vi har lyckats få in blåbärsbuskar men det var inte lätt, säger Cassandra Wikström.

För trädgårdsvännerna är situationen ovanlig.

- En del är förstås frustrerade. De har besökt många bodar och inte hittat sina växter, säger hon.

Redan för en månad sedan var det också slut på sättpotatis och sättlök.

- Det här var förvånade för det är först nu under de senaste veckorna som de kunde ha satts, men de köptes för över en månad sedan.

Blommor i växthus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Blommor i växthus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ätbara nyttoväxter är den nya trädgårdstrenden i Östnyland

4:23

Diskussion om artikeln