Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskargrupp sällar sig till regeringens vetenskapspanel: Ansiktsskydd borde rekommenderas för att utrota epidemin

Från 2020
En kvinna med ansiktsskydd på går ute på stan.
Bildtext Forskargruppen, som bland annat består av Bengt Holmström, anser att ansiktsskydd borde användas på allmänna platser. Bildsättningsbild.
Bild: Arttu Timonen / Yle

En grupp finländska forskare åberopar i ett öppet brev att ansiktsskydd borde användas bland den finska befolkningen på allmänna platser för att sakta ner smittspridningen och få slut på coronaepidemin.

Till dem som skrivit under det öppna brevet hör bland annat nationalekonomen och ekonomipristagaren Bengt Holmström, forskare i genetik och epidemiologi Hanna Olilla vid Helsingfors- och Stanforduniversitetet samt människorättsprofessor Martin Scheinin.

Enligt gruppen visar aktuell forskning att det finns fördelar med att använda ansiktsskydd och att ansiktsskydd är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att hantera epidemin.

Gruppen tar samma ståndpunkt som regeringens vetenskapspanel. Panelen meddelade i går att de anser att man borde använda ansiktsskydd.

Coronaviruset smittar mest i början – därför bra med ansiktsskydd

Enligt forskargruppen saktar maskanvändning ner smittspridningen både bland de som har symtom på covid-19 och de som är symtomfria. Enligt forskarna minskar ansiktsskydden sannolikheten att de som använder ansiktsskydd smittar andra.

De skriver att människor är som mest smittsamma i de tidiga stadierna av viruset då man har få eller inga symtom. Därför borde ansiktsskydd användas.

– Användning av ansiktsskydd skulle vara till stor nytta om en stor del av människor i offentliga utrymmen bar dem, skriver forskarna i det öppna brevet.

Användning av skyddsmaskerna skulle skydda dem som av hälsoskäl eller andra skäl inte kan använda ansiktsskydd, enligt forskarna.

– Ju fler människor som använder så effektiva och rena masker som möjligt, desto effektivare kan man sakta ner smittspridningen, skriver forskarna.

Forskargruppens och vetenskapspanelens synpunkt skiljer sig från Social- och hälsovårdsministeriets, som i förra veckan publicerade en utredning där man konstaterade att ansiktsskyddens nytta är liten.

3.6 klockan 09.28. Hanna Olillas titel ändrades från professor till forskare.

Diskussion om artikeln