Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inte ens en coronasmittad förare kan stoppa F1-loppen i sommar: ”Alla stall ska ha en reserv tillgänglig”

Från 2020
Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen pratar.
Bildtext Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen är två av förarna som väntar på att få starta säsongen.
Bild: xpbimages.com/All Over Press

Formel 1-säsongen startar kraftigt försenad i juli på grund av coronapandemin. F1:s vd Chase Carey säger att inte ens ett coronafall bland förarna kommer att stoppa säsongen nu.

I går spikades tävlingsprogrammet för de två första månaderna av formel 1-säsongen. Under tre julihelger i rad blir det en rivstart på F1-sommaren.

Formel 1, som har varit tvunget att ställa in lopp efter lopp sedan den tilltänkta premiären i Melbourne i mitten av mars, är fast beslutet att genomföra de tävlingar som är inritade i kalendern nu.

– Om en person ger ett positivt coronatest kommer det inte att betyda ett inställt lopp. Vi ska ha ett tillvägagångssätt klart för att sätta den personen i karantän på ett hotell och ersätta den, säger vd:n Chase Carey på F1:s officiella webbplats.

Chase Carey pratar.
Bildtext Chase Carey.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Vad händer om den som ger ett positivt test är en av förarna? Enligt Carey ska det inte få sätta stopp för loppet.

– Vi kommer att upprätta en procedur som betyder att ett positivt test inte leder till att ställa in tävlingen. Om en förare är smittad ska stallet ha en reserv tillgänglig.

Långa dokument om säkerheten

Säkerhetsarrangemangen runt loppen kommer att vara rigorösa. Ett dokument på åttio till nittio sidor med riktlinjer för resorna, hotellen, måltiderna, testningen och körningen produceras.

Stallen kommer att flyga med chartrade plan, ingen publik kommer att finnas på läktarna och stallen kommer att vara i sina egna ”bubblor”.

F1-kalendern 2020

5.7 Spielberg, Österrike
12.7 Spielberg, Österrike
19.7 Hungaroring, Ungern
2.8 Silverstone, Storbritannien
9.8 Silverstone, Storbritannien
16.8 Barcelona, Spanien
30.8 Spa-Francorchamps, Belgien
6.9 Monza, Italien

Enligt nyhetsbyrån Reuters har stallen normalt med sig långt över hundra personer till varje tävling. Nu ska personalen bantas ner till maximalt åttio personer.

Restriktionerna för att trycka i gång F1-säsongen är många, men Carey försvarar valet att starta säsongen den 5 juli i Österrike. Den politiska ledningen i de länder som ska arrangera de åtta första loppen har gett sitt stöd.

– Stora delar av världen går framåt. Det är viktigt att förstå att nedstängningen av världen har haft långtgående konsekvenser för det hälsomässiga, det sociala och det ekonomiska.

F1:s målsättning är att säsongen ska innehålla totalt femton till arton lopp.

– Det är fortfarande svårt att förutspå något. Att sätta en tidtabell för resten av säsongen skulle sätta onödig press. Vi förväntar oss att det finns inplanerade tävlingar senare i år som inte kan köras.