Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsepidemiolog Tegnell backar i intervju med SR: Sverige borde ha satt in fler åtgärder

Från 2020
Anders Tegnell fotograferad rakt framifrån. Han tittar åt sidan och ser fundersam ut.
Bildtext Anders Tegnell är självkritisk till Sveriges coronaåtgärder.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sverige har kritiserats världen över för sitt sätt att hantera coronaepidemin. Nu kritiserar också statsepidemiolog Anders Tegnell tillvägagångssättet i en intervju med Sveriges radio efter att hittills ha lobbat för strategin.

Han säger att fler åtgärder hade behövts från början för att begränsa smittspridningen.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort.

Han säger att det finns förbättringspotential i det Sverige gjort för att tygla epidemin.

Tegnell: För många har dött

Sverige har stått ut i mängden i fråga om coronaviruset. Sverige har valt att ha ett mer öppet samhälle, vilket bidragit till att smittspridningen fortsatt och många dött.

Tegnell har ständigt under epidemins framfart hävdat att Sverige haft den mest uthålliga strategin. Nu kritiserar han ändå taktiken och säger att för många liv förlorats till viruset.

Då SR frågar honom om det hade gått något att göra för att begränsa dödsfallen svarar Tegnell att det är något man måste fundera på i framtiden.

För många åtgärder samtidigt problematiskt

Han är ändå fortsättningsvis osäker på vilka åtgärder borde ha införts eller om Sverige borde ha infört alla åtgärder samtidigt i stället för gradvis.

– Egentligen har alla länder slängt in allt med en gång. Sverige är ett av de få länder som jobbat upp ett stopp mer och mer. Alla andra länder började med jättemycket på en gång, och problemet med det är att man egentligen inte vet vad av alla åtgärder man vidtagit som har bäst effekt.

Han säger att man möjligtvis får veta vilken eller vilka åtgärder som haft bäst effekt då restriktioner luckras upp.

– Då kanske vi får någon slags lärdom om vad ytterligare, förutom det vi gjorde, skulle man kunna göra utan att köra den totala nedstängningen.

Närmare 4 500 har dött i viruset i Sverige och över 38 500 har bekräftats smittade.

Källa: SR

Diskussion om artikeln