Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Expressen berättar om virtuella dopningstester i USA och använda sprutor i Kenya: ”De ligger överallt och används för dopning”

Från 2020
Bild av en löpbana

Wada varnar idrottare som tror att den pågående coronapandemin öppnar dörren för att dopa sig och komma undan. En kanadensisk maratonlöpare vittnar om problemen som Kenya har i Expressens granskning av dopningsläget.

”Fuskarnas julafton.”

Så titulerar den svenska tidningen Expressen den pågående situationen i världen. På grund av coronapandemin har dopningstestarna inte samma möjligheter att sätta dit idrottare som använder förbjudna preparat.

Antalet tester har minskat. I till exempel Ryssland testas idrottare inte alls.

Witold Bánka – den internationella antidopningsbyrån Wadas ordförande – försöker gjuta olja på vågorna.

– Det är ingen hemlighet att det ser ut så här. Men om någon tror att det här är ett perfekt läge för att dopa sig, så vill jag varna den personen. Vi kommer att fånga dig. Så fort allting återgår till det normala så kommer vi att sätta in ett ökat antal tester, säger han till Expressen.

"Går inte att snacka bort bild"

Expressen har talat med personer som är aktiva i kenyansk friidrott. Kenya är ett land som har problem med dopning.

En bild med tre sprutor spred sig på sociala medier i maj tack vare en norsk journalist och han har blivit svartmålad av den kenyanska antidopningsbyrån.

En av de kenyanerna uttalar sig om det anonymt. Personen vill vara anonym av säkerhetsskäl.

– Det ligger sprutor överallt här. Det ligger sprutor i soptunnor, vid stigar, vid vägkanten... och ja, sprutorna används för dopning. Anledningen till att Kenyas antidopningsbyrå reagerade så starkt nu var att det fångades på bild och publicerades internationellt. Det ser inte bra ut. Det går inte att snacka bort en bild.

Test via videosamtal

Enligt personen är väldigt många kenyanska friidrottare dopade, men de mutar testarna. Den kanadensiska maratonlöparen Reid Coolsaet, som har tränat en del i Kenya, säger att idrottarna dessutom får reda på att de ska bli testade på förhand.

– Jag fick reda på det kvällen före. Jag tänkte direkt att det inte ska gå till så här. Problemet är djupt rotat där.

Expressen skriver att USA:s antidopningsbyrå har använt sig av virtuella tester under coronapandemin. Under ett videosamtal utförs testet.

– Om jag har verkliga misstankar tror jag inte att jag skulle få fast dem med ett virtuellt test, säger Åke Andrén Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission i Sverige.

Diskussion om artikeln