Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson lovar att miljoner Hongkongbor får flytta till Storbritannien om säkerhetslagen blir av

Från 2020
Uppdaterad 03.06.2020 15:50.
Boris Johnson.
Bildtext Boris Johnson skriver att han förutsätter att Kina följer internationella överenskommelser.
Bild: NEIL HALL

Premiärminister Boris Johnson meddelar att Storbritannien kommer att vara redo att ta emot upp till tre miljoner människor från Hongkong om säkerhetslagen för Hongkong träder i kraft.

Johnson skriver i The Times och South China Morning Post att Kina i och med säkerhetslagen skulle bryta mot avtalet om Hongkong.

Säkerhetslagen har godkänts av det kinesiska parlamentet och har gått vidare till Kinas högsta politiska ledning.

- Många i Hongkong befarar att deras sätt att leva, som Kina lovat att upprätthålla, är hotat, skriver Johnson.

Om det här hotet förverkligas kommer Storbritannien enligt Johnson att göra det möjligt för upp till tre miljoner människor i Hongkong att flytta till Storbritannien och eventuellt bli medborgare där.

Cirka 350 000 i Hongkong har ett så kallat BNO-pass som gör det möjligt att utan visum vistas 6 månader i Storbritannien. Dessutom är 2,5 miljoner berättigade till att ansöka om ett sådant pass.

Johnson säger att de som har ett BNO-pass ska erbjudas 12 månaders vistelse som skulle förnyas årligen och som skulle ge rätt till arbete och erbjuda en väg mot medborgarskap.

Johnson skriver att Storbritannien välkomnar Kina som en ledande nation i världssamfundet, men samtidigt förutsätts det att Kina följer internationella överenskommelser.

I dag sa Johnson att Storbritannien inte överger folket i Hongkong om Kina tänker införa lagar som står i konflikt med de förpliktelser som gäller.

Den brittiska utrikesministern Dominic Raab säger för sin del att han diskuterat med Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada om vad de kan göra ifall säkerhetslagen skapar en våg av emigranter från Hongkong.

Kina varnar Storbritannien: Koloniala fasoner

Kina varnar Storbritannien för att blanda sig i Hongkongs interna angelägenheter.

- Vi råder Storbritannien att ta ett steg bakåt från branten, slopa sin mentalitet från kalla krigets dagar och sitt koloniala tänkesätt, och i stället erkänna och respektera det faktum att Hongkong har återvänt, sa en talesman för Kinas utrikesministerium i dag.

Enligt den kinesiska talesmannen måste Storbritannien omedelbart upphöra med sin inblandning i Hongkongs och Kinas interna angelägenheter. Enligt honom kommer det hela definitivt att slå slint.

Också Hongkongs ledare Carrie Lam sa i dag att den kinesiska ledningen kommer att gå vidare med sina planer på att trygga den nationella säkerheten.

Kinas planer på att stärka greppet om den finansiella knutpunkten Hongkong befaras leda till politisk påtryckning och urholka den frihet och autonomi som gällt i Hongkong sedan britterna gav över området till Kina år 1997.

I fjol pågick flera månader långa kraftfulla prodemokratiska demonstrationer i Hongkong. Läget ses som den största krisen sedan överlåtelsen.

Källor: Reuters, AFP
Artikeln uppdaterades kl. 15.40 med Kinas reaktioner

Diskussion om artikeln