Norska backhopparnas chef är orolig efter tungt bakslag – drar paralleller till hur ”krisnationen” Finland agerade: ”Läs resultaten, är det dit vi vill föra Norge?”
Dålig ekonomi kan tvinga Norge att lägga ner sitt B-landslag i backhoppning. Det får det norska landslagets chef att dra dystra slutsatser. I värsta fall kan Norge gå samma öde till mötes som Finland.
Med två backhoppare – Marius Lindvik och Daniel Andre Tande – bland de tio främsta i världscupen upplevde Norge sin sämsta säsong på över tio år i vintras.
Nu har det norska skidförbundet presenterat landslagstruppen till nästa vinter. Totalt ingår femton hoppare i A-landslaget.
Det är en utökning av antalet aktiva med tre stycken. Norge ser däremot ut att kapa bort sitt B-landslag som i fjol innehöll femton idrottare.
Det får det norska backhoppningslandslagets chef Clas Brede Bråthen att bli bekymrad. Han drar paralleller till Finland.
– Det dummaste man kan göra i den situation som vi befinner oss i är att ignorera fakta. Fakta är att B-landslaget prioriterades ner i Finland och det kom aldrig tillbaka, säger Bråthen till NRK.
– Nu kan man läsa resultatlistorna och så kan man fundera på om det är dit vi vill föra norsk backhoppning.
”Det blir dyrt”
Efter glansdagarna med namn som Matti Nykänen och Janne Ahonen är finländsk backhoppning en skugga av sitt forna jag i dagsläget. Förra säsongen var Antti Aalto bäst i världscupen med en 32:a plats.
Anledningen till att Norges skidförbund har strukit B-landslaget är dålig ekonomi. Norsk backhoppning har skurit ner sin årsbudget avsevärt.
– Den här vägen har väldigt många av dagens stjärnor på speciellt herrsidan kommit fram, säger Bråthen.
– Jag vet ju hur mycket de här idrottarna jobbar och vad de är beredda att göra för att nå sina drömmar. Det känns extremt tungt, men vi har inte gett upp.
En utebliven plats i B-landslaget innebär större kostnader för idrottaren. Via landslaget har de tidigare kunnat få resor och utrustning betald. De som vill delta i kontinentalcupen måste stå för fiolerna själv.
– Jag vet inte hur vi ska lösa det. Det blir dyrt. Vi måste få sponsorer från andra håll, säger hopparen Sondre Ringen.
Även förbundskaptenen Alexander Stöckl säger att det blir svårare att följa unga löften.