Ovanligt dynamiskt läge inom politiken i Vitryssland – president Lukasjenko möter en ny typ av opposition
Egentligen skulle det vara presidentval i Vitryssland i november, men för några veckor sedan beslöt president Lukasjenko tidigarelägga valet som nu hålls den nionde augusti.
Den 65-årige Aleksandr Lukasjenko har varit president sedan år 1994 och han kan inte föreställa sig något annat än att han ska fortsätta på den posten länge till.
På onsdagskvällen rapporterade statlig vitrysk TV att Lukasjenko har avsatt landets regering.
Coronan och vardagsproblem
Just nu sitter Lukasjenko ändå lösare än på länge på sin tron.
Många vitryssar är nämligen missnöjda med presidentens nonchalans inför coronaepidemin. Han har viftat bort sjukdomsrisken med att hävda att de som andas frisk utomhusluft inte blir sjuka.
Just nu finns det omkring 45 000 insjuknade i landet.
Dessutom har en ny typ av politisk opposition dykt upp. Det handlar om aktivister som tar upp vardagsproblem och låter missnöjda invånare komma till tals.
Tidigare har oppositionskrafterna i Vitryssland oftast talat om yttrandefrihet och demokrati på ett sätt som har känts främmande för många.
Nu ger olika nätbaserade medier nya möjligheter att verkligen låta folket få sin röst hörd och det ger den politiska kampen en helt ny prägel.
Protestvåg i hela landet
Det här har under de senaste veckorna lett till omfattande demonstrationer mot Lukasjenko runt om i landet.
Demonstranterna har samlats också i små städer och samtidigt köat för att skriva på oppositionskandidaternas listor.
Så stora demonstrationer har Vitryssland inte sett sedan 2017 då folk protesterade mot den lag som föreskrev att arbetslösa skulle betala böter för att de inte jobbade.
Mycket är sig likt inför presidentvalet
Det finns som vanligt ingen enad opposition som samlas kring en stark kandidat utan just nu strävar femton stödgrupper om att ställa upp en kandidat.
Ett försök att skapa en gemensam oppositionsfront tidigare i vår misslyckades.
Presidenten har sin vana trogen låtit gripa misshagliga oppositionsfigurer som sedan har dömts till femton dagar i fängelse.
Det ställer till det för dem som vill ställa upp som kandidater i valet.
En kandidat måste nämligen ha minst hundratusen stödpersoner som ska ha skrivit på kandidatens lista senast den nittonde juni.
De kandidater som sitter fängslade kan förstås inte föra kampanj.
En av dem som nu sitter inburade är det socialdemokratiska partiets ordförande Nikolaj Statkevitj. Han kandiderade också i presidentvalet 2010.
Några starka namn
Till de starkaste kandidaterna skulle bloggaren Sergej Tsichanovitj ha hört, men han förbjöds ställa upp. Nu samlar istället hans fru Svetlana Tsichanovskaja in namn och vill kandidera.
Sergej Tsichanovskijs är känd för sin Youtube-kanal ”Ett land för liv” där han visar reportage om vardagsliv och vardagsproblem på olika håll i landet.
Han åker ut till olika orter och talar med invånarna om dåligt skötta vägar, inhägnade stränder, stängda vårdinrättningar och brist på tvättmöjligheter.
Alltså sådant som är vardag för många vitryssar men som sällan visas upp av medierna.
Några andra beaktansvärda, möjliga kandidater är den tidigare chefen för Gazprombank Viktor Babaryka, och den tidigare vitryske ambassadören i USA, affärsmannen Valerij Tsapkala.
De kommer vardera från Lukasjenkos närkrets, men anses i dag stå för en annan, mera dynamisk ekonomisk politik än den sovjetiska som Lukasjenko omhuldar.
Lukasjenko hånar motståndarna
Presidenten själv har viftat bort alla oppositionsuttryck och kallat dem som vill ha förändring i landet ”sådana som viftar med munlädret”.
Han underströk i ett samtal med en minister att det inte blir något Majdan i Vitryssland.
Med Majdan avser Lukasjenko den oppositionsrörelse som 2014 fällde president Viktor Janukovytj i grannlandet Ukraina. Efter revolutionen i Ukraina ökade stödet i Vitryssland för Lukasjenko, och han hade en lätt match i presidentvalet 2015.
Lukasjenko har gång på gång misstänkliggjort sina potentiella motkandidater genom att hävda att de vill sälja ut Vitryssland till Ryssland.
Lukasjenko kan vinna det här valet även om det för första gången kan finnas några tillräckligt starka kandidater för att det ska bli en andra valomgång. En andra omgång skulle Lukasjenko inte vinna.
Men så länge valkommittéerna runt om i landet snällt förfalskar resultaten sitter Lukasjenko kvar.
En dag tröttnar de, och den dagen kan till och med komma redan i år.
Källor: tut.by, belta.by, ecfl.eu, belarus.by, rferl.org