Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Korte och Neziri fick sin vilja igenom – får flyga direkt till Oslo för den unika friidrottsgalan: ”Ändå lite spännande”

Från 2020
Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
Bildtext Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

En minilandskamp mellan Finland och Norge står på programmet under ”The Impossible Games” nästa vecka. För Annimari Korte var det alltid ett krav att få flyga direkt till Oslo – och nu har löparen fått som hon ville. Jag är taggad, berättar hon för Yle.

Den 11 juni kör den internationella friidrottssäsongen igång med en unik gala. Bland andra deltar Kasten Warholm, Armand Duplantis, bröderna Ingebrigtsen – och Therese Johaug – i de olika tävlingarna som arrangeras på Bislett.

För häckdamerna gäller i sin tur en tävling på 200 meter häck. Där är det en landskamp mellan Finland och Norge som står på programmet.

Annimari Korte och Nooralotta Neziri representerar Finland, medan Isabelle Pedersen och Line Kloster i nuläget ska tävla för värdnationen.

Men hur kunde finländarna ta sig till Norge för tävlingarna då myndigheterna tidigare krävde att alla som reser in i landet skulle sitta i karantän i två veckor? Lösningen verkade ursprungligen vara att flyga via Sverige.

Istället för en krånglig ”karantänfärd” genom Sverige har den norska regeringen gett grönt ljus för Korte och Neziri att flyga direkt till Oslo för friidrottsgalan nästa vecka.

– Regeringen där har uppenbarligen fattat beslut om att arbetsresor in i landet är ok och att man inte behöver sitta i karantän. Det gör det nog väldigt mycket lättare, berättar Neziri för Yle Urheilu.

Nooralotta Neziri.
Bildtext Nooralotta Neziri.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Neziri kallade de tidigare researrangemangen ”rätt krångliga” – men nu blir det jobbigaste att ta sig från Jyväskylä till Helsingfors.

– Man vill alltid resa så lite som bara möjligt så det här är en riktigt bra lösning, säger hon.

"Både spännande och inspirerande"

Annimari Korte slog i sin tur genast fast att hon inte reser om hon inte får flyga direkt.

– Flyget tar en timme och det är nog inte värst mycket människor som rör sig på flygplatserna i dagsläget. I Oslo rör vi sen bara oss mellan hotellet och stadion. Då jag åkte hem från USA tidigare i vår så behövde man inte vara i kontakt med en enda person under resans gång, säger hon.

Annimari Korte står och tittar ut över banan.
Bildtext Annimari Korte.
Bild: Yle/Anki Karhu

Men lite nervigt är det ändå, medger Neziri.

– Det är både spännande och insprirerande. Att få tävla internationellt är orsaken till att man håller på med det här. Men efter allt som har hänt så är det nog ändå spännande att resa. Risken att smittas är ändå ganska liten. Läget i Norge är ganska bra så jag är inte rädd, säger Neziri.

Att tävla på just 200 meter häck är också nytt och spännande.

– Jag har inga förväntningar alls. Det handlar ändå bara om ett jippo. Det är inget problem att springa 200 meter, men avståndet mellan häckarna är väldigt kort så mån måste kalibrera stegen på ett annat sätt, säger Korte.

Korte inleder sin säsong redan på söndag i Lahtis. Yle sänder tävlingen direkt.

– Det är fint att få tävla i Finland och dessutom med helt riktiga tävlingar, säger Korte.

Diskussion om artikeln