Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-rallyt i Jyväskylä ställs in – ville inte vänta på eventuella nya besked av regeringen: ”Det tyngsta beslutet jag fattat”

Från 2020
Esapekka Lappi.
Bildtext Det blir ingen tävling i Jyväskylä i år för Esapekka Lappi och de andra rallyförarna.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Jubileumsrallyt i Jyväskylä kommer inte att kunna arrangeras i år. Det berättar arrangörerna AKK Sports Oy för Yle. Promotorn Jani Backman säger att det helt enkelt finns för många frågetecken i luften just nu.

– Det tyngsta beslutet jag fattat under min karriär, säger Backman för Yle.

Den 6–9 augusti var det meningen att VM-rallyt i Jyväskylä skulle avgöras. I nuläget pekar det mesta mot att det kunde ha varit möjligt att genomföra ett större evenemang då.

Till exempel gäller regeringens beslut om publikrestriktioner endast fram till slutet av juli och möjligheten att luckra upp dem för idrottsevenemang redan tidigare har inte heller skjutits ner.

– Men de senaste månaderna har visat att det fortfarande finns för många frågetecken i luften, säger Backman.

– Det är också en stor risk att arrangera ett evenemang av den här storleksklassen med många deltagare från utlandet, fortsätter han.

Arrangörerna fattade beslutet på eget bevåg. FIA och WRC har enligt Backman godkänt beslutet. Ett alternativ var också att arrangera rallyt senare i höst, men det konstaterade arrangörerna redan tidigare att inte var aktuellt.

Jubileumstävling först nästa år

I år var det meningen att fira det 70:e Jyväskylärallyt och arrangörerna hade jobbat hårt för att uppmärksamma de runda åren. Men nu skjuts allt upp med ett år.

– Samtidigt kan vi inte ännu säga något om exakt när tävlingen kan arrangeras nästa år, säger Backman.

På grund av coronaviruset hann endast tre VM-rallyn avgöras innan WRC tryckte på stoppknappen. Jyväskylärallyt var ett av de första som eventuellt kunde ha arrangerats som normalt i sommar.

Enligt olika uppgifter ser det ändå dystert ut för också Nya Zeelands och Japans VM-rally som ska gå av stapeln senare under sommaren.