Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tre timmars parkering och övervakning ska få ordning på parkeringskaoset i Kalkstrand i Sibbo: "Det här är en avsevärd förbättring"

Från 2020
En man står på en tom väg.
Bildtext Kalkstrandbon Tom Malmberg är glad över de nya parkeringsarrangemangen.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Felparkerade bilar har varit ett problem längs Kalkstrandsvägen i Sibbo i många år.

Parkerade bilar längs vägrenen har blockerat och stört trafiken ner till hamnen, framför allt sommartid. Nu ska det bli ändring på det.

När Yle Östnyland besöker Kalkstrand den första onsdagen i juni är bilarna nere vid hamnområdet snällt parkerade på rader inom de vitmålade parkeringsfickorna.

Bilar parkerade på båda sidor längs en landsväg.
Bildtext Så här har det sett ut på Kalkstrandsvägen sommartid. (Arkivbild).
Bild: Yle/Stefan Paavola

Lediga platser finns det också gott om och inga bilar står felparkerade.

Det här kan bero på att nya parkeringsskyltar nyligen dykt upp. Speciellt en skylt, en gul skylt som reser sig i rondellen framför kiosken, är extra tydlig.

Nya skyltar har dykt upp nere vid hamnområdet i Kalkstrand i Sibbo

3:48

Gratis parkering i max tre timmar

På skylten finns en karta som visar att det nu är tillåtet att parkera på två parkeringsområden: på en korttidsparkering nere vid hamnen och på en långtidsparkering en bit bort.

- Det här är en avsevärd förbättring, säger Tom Malmberg som bor och rör sig mycket i området.

Nere vid hamnen är det numera max tre timmars gratis parkering som gäller.

En stor gul skylt med info om parkeringsarrangemang.
Bildtext En ny gul stor gul skylt nere vid hamnområdet informerar om det nya parkeringsarrangemanget.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Gäster som vill stanna längre än så ska parkera vid det avgiftsbelagda privatägda parkeringsområdet några hundra meter bort från hamnområdet.

- Allt här i världen kostar; det är ju så. Inget är gratis. Och att det har varit gratis här är okej för mig men det är den här felparkeringen som har varit det där stora problemet, säger Malmberg.

Malmberg berättar att människor tidigare parkerat helt hur de tycker och där de fått plats. Det här har framför allt ställt till med problem för större bilar som inte kunnat ta sig runt rondellen.

- Problemet är att vi inte kommer fram då vi kommer ner med tunga bilar för att lasta pråmar. Och har man släp efter så går det absolut inte.

Samarbete med NTM-centralen

Också bilar parkerade längs Kalkstrandsvägen har ställt till med problem. Närings-, trafik och miljöcentralen (NTM), som ansvarar för vägen, tillät parkerings längs vägrenen med en skylt förra året.

Nu är den skylten borttagen och utbytt mot en skylt om parkeringsförbud.

- Just nu är det bra. Nu kommer man runt rondellen hur man vill. Och så är vägen tom så den mötande trafiken kan köra normalt utan att någon ska backa eller köra åt sidan.

Ett parkeringsområde nere vid stranden.
Bildtext Malmberg berättar att speciellt felparkerade bilar runt rondellen har varit problematiska. När Yle Östnyland är på besök är alla bilar rätt parkerade.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Eftersom att vägen och hamnområdet ägs av NTM-centralen har Sibbo kommun inte ensam kunnat råda bot på de långvariga parkeringsproblemen i Kalkstrand.

Sibbos gatuchef Simo Kesti berättar att invånare och aktiva aktörer i området hört av sig och att de tack vare det här nu samarbetat med NTM-centralen för att få till en förbättring.

- Tanken är att göra parkering tydligare och så att bilarna oftare skulle röra på sig och inte stå på samma ställe flera dagar, säger Kesti.

Parkeringsövervakning från grannkommunen

Den nya skylten berättar också att parkeringsövervakning nu utförs på vägområdet och parkeringsplatserna.

Kesti berättar att det här är något som också invånarna har önskat sig. Tack vare det här har kommunen diskuterat med NTM-centralen om att få övervaka parkeringen på dess mark.

- Sibbo har för tillfället inte någon egen parkeringsövervakning så det här skulle förverkligas i samarbete med en grannkommun.

En buss står parkerad på en väg och en lastbil kommer körandes emot.
Bildtext Bland annat större fordon som bussar har haft svårt att röra sig nere vid hamnområdet på grund av felparkerade bilar.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Kesti berättar att kommunen fört diskussioner med Kervo och Borgå och att diskussionerna nu gått vidare med Kervo. Det lär ändå dröja en stund innan parkeringsövervakningen kommer i gång.

- Jag gissar att vi inte hinner få parkeringsövervakning före midsommaren, så det går längre in på sommaren. För tillfället sköter polisen parkeringsövervakningen i området.

Tom Malmberg hoppas att de här nya parkeringsarrangemangen ska få ordning på det långvariga parkeringskaoset.

- Jag tror att parkeringsövervakningen kommer att hjälpa. Jag hoppas också att parkeringen här nere skulle bli lite längre än tre timmar. En dag skulle vara korrekt.

På vägen hem svänger Yle Östnylands reporter ner till höger för att spana in det privata parkeringsområdet.

Det stora parkeringsområdet, ett grusfält, står tomt den här eftermiddagen.

Tidningen Östnyland var först med nyheten om parkeringsåtgärderna i Kalkstrand.

Ett tomt grusfält.
Bildtext Långtidsparkeringen ligger några hundra meter från hamnområdet. Här kostar parkeringen.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Diskussion om artikeln