Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles mätning: SDP fortsätter stärka sin ställning - men också oppositionen är stark

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 06:16.
Väljarstödet för Finlands största politiska partier.
Bild: Yle

Socialdemokraterna växer, De gröna går om Centern, Sannfinländarna leder i oppositionen. Det visar Yles senaste partimätning. Mätningen visar vem finländarna skulle rösta på i riksdagsvalet, men ger också ett slags betyg för coronahanteringen.

Förändringarna sedan mätningen för en månad är inte speciellt stora. Men efter valet för ett år sedan har mycket hänt, och politiken har förändrats.

Coronapandemin har fört in ett större allvar och ansvar. Det sköts på ett sätt som verkar ge radikalt ökat stöd för SDP. Det säger forskningsdirektör Tuomo Turja på Taloustutkimus som har gjort mätningen.

2447 röstberättigade anonyma invånare fick i maj frågan om vilket partis kandidat de skulle rösta på, om riksdagsvalet var idag. 1625 gav ett svar.

SDP växer - det gör oppositionen också

Finlands största parti SDP har nu 23,2 procent av väljarstödet. Det har ökat varje månad i år. I jämförelse med riksdagsvalets resultat på 17,7 procent är ökningen betydande.

Sannfinländarna fick 18,1 procent av väljarstödet och har igen gått om Samlingspartiet (17,5 procent) som största oppositionsparti.

Skillnaden var liten också för en månad sedan, men då var Samlingspartiet större. Båda partierna får ett något större stöd nu än i riksdagsvalet för ett år sedan.

Grön-röd kamp

Centern passeras av regeringspartnern De gröna. Centern får 10,7 procent, mot 12,2 procent för en månad sedan. I valet fick Centern 13,7 procent av rösterna. Tuomo Turja noterar en väljarflykt i byarna på landsbygden och en ökad andel Center-soffliggare.

De gröna har förlorat några procentenheter sedan årsskiftet, då 13,7 procent, nu 11,9. Men det är bättre än valresultatet.

Vänsterförbundet har gått ner sedan riksdagsvalet och stödet i början av året. Nu har man stabiliserat sig på 7,8 procent.

SFP årssämst

Bland småpartierna är det ingen större förändring. Svenska folkpartiet får det årssämsta resultatet med 3,9 procent (i senaste val 4,4 procent).

Kristdemokraterna ligger på 3,5 procent, men det har också varit värre. Rörelse nu får 2,3%, vilket är det samma som i riksdagsvalet.

Felmarginalen är två procentenheter. Det är Taloustutkimus som gör den månatliga mätningen för Yle.

Porträttbild av forskningschefen Tuomo Turja på Taloustutkimus.
Bildtext Forskningschef Tuomo Turja ser med förvåning på hur Sannfinländarna har blivit männens parti, men det är också SFP..
Bild: Taloustutkimus oy

Partier för män och kvinnor?

Det klaraste manspartiet är Sannfinländarna, 77 procent av deras stöd kommer från män. Samlingspartiet har också en klar övervikt av maskulint stöd. 61 procent av deras anhängare är män. I Centern är männens andel jämnare, med 53 procent.

De övriga partierna har fler kvinnor än män bland anhängarna. De Gröna och Kristdemokraterna har 67 procent kvinnor, 33 procent män. I Svenska folkpartiet är 60 procent av anhängarna kvinnor.

I männens riksdag skulle Sannfinländarna ha det klart största antalet riksdagsmän. Sedan följer SDP och Samlingspartiet.

Om kvinnorna fick bestämma skulle Socialdemokraterna få flest riksdagsledamöter. De gröna skulle vara näst störst och Sannfinländarna komma långt ner på sjätte plats.

Sannfinländarna är traditionellt männens parti, det överaskar inte forskningschef Tuomo Turja på Taloustukimus.

- Det beror säkert på att deras politik i fråga om invandringskritk tycks attrahera fler män. Deras åsikter om klimatfrågor får också mer gensvar bland männen, konstaterar Turja.

Coronaräkningen och kommunalvalet ger förändringar

Partimätningen ställer frågan om vilket parti som skulle få de svarandes röst om riksdagsvalet var idag. Man kan ändå utgå ifrån att folket ger sitt stöd för SDP och regeringspartierna för deras hantering av coronakrisen.

Politiken blir säkert skarpare då kampanjen inför kommunalvalet startar, tror Tuomo Turja. Där är det andra människor och frågor som dominerar.

Också partierna gör sina egna mätningar om vilka frågor det lönar sig att satsa på, och med vilken inriktning. Mer vill Tuomo Turja inte informera om det, beställaren avgör vad som publiceras.

- Hittills har Finland haft en slags enighet om kampen mot coronan. Man har koncentrerat sig på de stora, allvarliga frågorna, och lämnat det dagliga gnabbet åt sidan.

Politiken - och folkets stöd - kan förändras när Finland öppnas, och prislappen för coronakrisen blir synligare, misstänker Tuomo Turja.

Medieträning lönar sig inte?

När maj månads rundringning var klar avslöjades att Centerns ordförande Katri Kulmuni har fått en omfattande och dyr medieträning under fjolåret.

- Om upprördheten blir stor och långvarig kan det synas i minskande siffror för Centern i nästa partimätning, gissar Tuomo Turja. Han påpekar ändå att en uppgång eller nedgång i opinionssiffrorna inte alltid beror på en enskild partiordförande.

Man kunde tro att Katri Kulmunis medieträning för 50 000 euro borde synas fler vunna tv-debatter och större popularitet. Men Centerns understöd i mätningarna har inte gått upp.

Tvärtom står Centern för månadens största förlust. Under Kulmunis tid som ordförande har man inte en enda månad nått upp till riksdagsvalresultatet på 13,8%. Det uppnåddes medan den hårt kritiserade Juha Sipilä ännu ledde partiet.

Diskussion om artikeln