Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finnair gav inga löften om flyg till Kronoby – förhandlingarna fortsätter tillsammans med ruttplanerare

Från 2020
Finnairflyg mot blå himmel, i förgrunden björklöv.
Bildtext Förhandlingarna mellan regionens representanter och Finnair fortsätter nästa vecka.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Inga konkreta beslut fattades under onsdagens förhandlingar med Finnair, men att diskussionen fortsätter om en vecka är ett gott tecken enligt regionens representanter.

Arbetet för Finnairs flygningar till Kronoby fortsätter. På onsdagen diskuterade representanter för bolaget Kronoby flyghangar samt Karlebys och Jakobstads stadsdirektörer med representanter för flygbolaget om hur stort behovet av rutten är för näringslivet i regionen.

Behovet kartlades genom en enkät efter att det stod klart att Finnair lägger alla flygningar från bland andra Karleby–Jakobstad flygplats på is åtminstone fram till hösten.

Stort behov av flygningar redan i augusti

Regionens besked till Finnair var att det enda alternativet för näringslivet är att man fortsätter flyga från Kronoby i höst.

Under onsdagen gavs inga löften åt någondera hållet, vilket inte överraskade Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.

– Det är klart att situationen inte förändras över en natt.

Förhandlingarna fortsätter nästa vecka. Då är också Finnairs ruttplanerare med.

– Då går vi igenom alternativen ännu mer ingående. Det är ett gott tecken; vi går framåt i processen, säger Sandberg.

Sandberg upplever att Finnair har förståelse för företagens behov och inser att det lugna coronaläget i regionen gör att näringslivet i stor utsträckning har klarat sig utan permitteringar och att exporten fortfarande drar bra.

– Det är mycket viktigt att vi lyfter fram det här särdraget. Jag upplevde att man förstod att regionen befinner sig i en annorlunda situation jämfört med många andra.

Artikeln är en översättning av Finnairilta ei lupauksia Kruunupyyn-lennoista: keskustelu jatkuu seuraavaksi reittisuunnittelun kanssa av Sari Vähäsarja för Yle Kokkola. Artikeln är översatt av Jakob Lillas på Yle Österbotten.