Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas Ano Turtiainen kritiseras för tweet om polisvåldet i USA - kan uteslutas ur riksdagsgruppen

Från 2020
Riksdagsledamot Ano Turtiainen.
Bildtext Riksdagsledamot Ano Turtiainen har fått kritik för sitt inlägg på Twitter.
Bild: Petri Vironen / Yle

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ano Turtiainen kritiseras för ett Twitterinlägg om polisvåldet i USA. I värsta fall kan Turtiainen straffas genom att uteslutas ur Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Turtiainen tog på onsdag morgon ställning till fallet George Floyd och de rådande omständigheterna kring polisvåld i USA med ett inlägg på Twitter.

I inlägget ställde Turtiainen frågan: "Har ni märkt att mer "jämlikhet" i ett välfärdsområde leder till mer härjande?"

I inlägget fanns också en bild av George Floyd, nertryckt på marken av polis. Polisens knä är tryckt; mot Floyds nacke och hans ansikte har färgats ljusrött. Under bilden stod texten: "Pink Floyd".

Enligt en färsk obduktionsrapport kvävdes Floyd till döds till följd av det polisvåld han utsattes för. Hans död har väckt häftiga protester och demonstrationer, inte bara i USA utan också runt hela världen.

Turtiainens inlägg har kritiserats på sociala medier och anmälts till polisen flera gånger. Det har också tagits bort.

Sannfinländarnas riksdagsgrupps ordförande Ville Tavio har uppgett att gruppen kommer att behandla inlägget på torsdag. Eventuella straff kommer att diskuteras. Turtiainen kan få en varning men kan också uteslutas ur riksdagsgruppen.

Tavio uppger att han genast kontaktade Turtiainen när han såg dennes inlägg på Twitter.

- Jag sa till honom att det här är ett opassande och smaklöst budskap. Sånt här beteende på sociala medier godkänns inte, säger Tavio.

Tavio medger att inlägget innehöll en bild som gjorde narr av en död person.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho uppger för Yle att ärendet har diskuterats med partiets och riksdagsgruppens ledning.

Inte första gången

Det är inte första gången Ano Turtiainen har fått kritik för sitt beteende på sociala medier. Tidigare i år polisanmäldes han av Helsingforspolisens överkommissarie Jari Taponen.

I samband med sin anmälan skrev Taponen på Twitter att yttrandefriheten är en central mänsklig rättighet, men att den inte är helt obegränsad.

På det här svarade Ano Turtiainen att yttrandefriheten är frihet att säga vad som helst, och att man får beskriva "dig och liknande punktknullare som saknar stake" hur man vill.

Turtiainen har också dömts till böter för offentlig uppmaning till brott mot Finlands Röda Kors. Då förläts han av partiledningen.

I skriverier på Facebook år 2015 berömde han personer som hade "tagit risker" och deltagit i "elimineringsuppdrag" riktade mot befintliga och planerade mottagningscentraler. Turtiainen dömdes till 50 dagsböter.

Turtiainen pekade också ut FRK som "vår värsta fiende" och undrade om det inte var dags att "utvidga aktionerna mot fiendens ledning".

Efter domen uppgav Turtiainen till tidningen Länsi-Savo att han "inte ångrar någonting".

Ano Turtiainen är förutom en av Sannfinländarnas riksdagsledamöter också tidigare världsmästare i styrkelyftning och företagare. Hans företag har beviljats stödpengar som enligt företaget ska sättas på tillverkningen av ansiktsmasker och personer som sagts upp på grund av coronakrisen.

Turtiainen ställde upp i valet i Sydöstra Finlands valkrets och fick över 3 200 röster.

Källor: Yle Uutiset, Länsi-Savo, Svenska Yle

Diskussion om artikeln