Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-medaljören utpekades som angivare i samband med den ryska dopningsskandalen i Sotji – vill nu göra comeback och åka för Schweiz

Från 2020
De ryska medaljörerna på femmilen i Sotji poserar på prispallen.
Bildtext Ilja Chernousov (till höger på bilden) poserar med sina lagkamrater efter den ryska trippelsegern på femmilen i Sotji.
Bild: AOP

Rysslands rykte som längdskidåkningsnation besudlades efter OS i Sotji. Flera av hemmaåkarna var dopade. Ilja Tjernousov, som var trea på femmilen, hörde inte till dem men anklagades för att ha angett sina landslagskollegor. Nu vill han tävla igen men inte för Ryssland, utan för Schweiz.

Ilja Tjernousov slutade trea på femmilen bakom Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin men de fråntogs sina medaljer då den statsledda ryska dopningsskandalen avslöjades. Den ryska landslagstränaren Juri Borodavko hävdade att Tjernousov hade fungerat som angivare.

– Han är lugn av en anledning – han är med i denna konspiration. Han har förrått sina lagkamrater. Nu skrattar han och följer med utvecklingen och drömmer om guldmedaljen, sade Borodavko till Gazeta.

Legkov och Vylegzjanin friades senare av idrottens internationella skiljedomstol, Cas, och fick behålla sina OS-medaljer.

Gift med schweizisk skidskytt

Tjernousovs stjärna dalade efter Sotji. Han var aldrig efter det på pallen i ett världscuplopp och han avslutade sin landslagskarriär efter säsongen 2015/16. Sen dess har han främst åkt långlopp.

Nu är han sugen på att mäta sig mot världseliten igen. Och representera Schweiz. Tjernousov är gift med den schweiziska skidskytten Selina Gasparin och har bott i Schweiz i fyra år.

– Långdistansloppen var intressanta. Men det är inte det jag vill ha. VM och världscupen är en annan liga, säger han till den schweiziska tidningen Blick

Tjernousov har fått grönt ljus av internationella skidförbundet men saknar fortfarande schweiziskt pass.

– Målet är att tävla för Schweiz vid OS i Peking 2022. Det skulle vara trevligt om det var möjligt.

Diskussion om artikeln