Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omsorgsminister Kiuru: Regeringen kommer inte att rekommendera användningen av ansiktsskydd på allmän plats

Från 2020
Uppdaterad 03.06.2020 21:48.
Porträtt på Krista Kiuru.
Bildtext Omsorgsminister Krista Kiuru tror inte ansiktsmasker kommer rekommenderas av regeringen.
Bild: Lehtikuva

Regeringen samlades på onsdag för att diskutera om man ska utfärda en rekommendation om ansiktsskydd på allmänna platser.

Enligt omsorgsminister Krista Kiuru kommer regeringen inte att rekommendera användningen av ansiktsskydd.

- Utredningen och de experter som hörts har varit entydiga. Vi har länge och omsorgsfullt fokuserat på saken och landat på att användning av ansiktsskydd inte kommer att rekommenderas på allmän plats. Om man vill skydda andra kan man använda sig av ansiktsskydd, säger Kiuru.

Statsminister Sanna Marins regering förhandlade i flera timmar om bland annat användningen av ansiktsskydd.

Enligt regeringens pressmeddelande ersätter ansiktsskyddet inte de viktigaste skyddsåtgärderna mot coronaviruset. I första hand gäller det att undvika närkontakt med människor, tvätta händerna och se till att inte hosta eller nysa i närheten av andra människor.

Ansiktsskydd måste användas rätt

Regeringen vill påminna om att användningen av ansiktsskydd förutsätter att man på rätt sätt tar på och av sig skyddet. Det här görs med rena händer. Skyddet måste också bytas ut med jämna mellanrum.

Om ansiktsskyddet används på fel sätt kan det öka på smittorisken.

Om situationen med smittor förändras kommer regeringen att behandla maskfrågan på nytt. Statsrådets egen vetenskapspanel rekommenderade användningen av masker.

På onsdag morgon krävde en skara forskare i ett öppet brev ansiktsskydd på allmänna platser. Bland forskarna finns till exempel ekonomen och nobelpristagaren Bengt Holmström och epidemiologen Hanna Ollila.

Enligt gruppen visar aktuell forskning att ansiktsskydd är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att hantera epidemin.

Diskussion om artikeln