Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klæbo badar i pengar efter nytt sponsoravtal – norsk expert förutspår att han hoppar av landslaget i framtiden: ”Han distanserar sig från skidförbundet”

Från 2020
Johannes Hösflot Kläbo höjer nävarna i skyn på prispallen.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo har sin ekonomi tryggad för de kommande fem åren.
Bild: AOP

Den norska skidkungen Johannes Høsflot Klæbo har tecknat ett avtal som finska åkare bara kan drömma om. Det femåriga sponsorkontraktet med en dansk bensinstationskedja är värt 2,4 miljoner euro. Det lukrativa avtalet innebär att Klæbos framtid i det norska landslaget är oviss hävdar skidexperten Birger Løfaldli.

Klæbo förtjänar med andra ord nästan en halv miljon euro per säsong i och med det färska kontraktet. Utöver det har han många fler samarbetspartner.

Jämförelsevis så har Kaisa Mäkäräinen och Krista Pärmäkoski håvat in uppskattningsvis 200 000 euro årligen i sponsorintäkter.

– Den norska sponsormarknaden är tre gånger större än den finländska och längdskidåkningen är Norges populäraste gren. De bästa norska idrottarna kan konkurrensutsätta företagen, säger Sponsor Insights forskningsledare Klaus Virkkunen till Helsingin Sanomat.

"En av de mest dramatiska händelserna i norsk längdskidåkning

Skidexperten Birger Løfaldli tar till stora ord då han analyserar de möjliga följderna av Kläbos nya sponsoravtal för NRK.

– Detta är en av de mest dramatiska händelserna i norsk längdskidåkning sen Petter Northug övergav landslaget. Avtalet gör det lättare för Klæbo att hoppa av om han vill, säger han.

Klæbo har redan meddelat att han är en del av det norska landslaget nästa säsong men Løfaldli tror att han kommer att ta en lång funderare i framtiden.

Den danska bensinstationskedjan basar för ett proffsstall i cykelsport och Klæbo avslöjade under lanseringen av avtalet att han har tillgång till cykelstallets experter inom höjdträning, mental utveckling och andra specialområden.

– Det låter som att han distanserar sig från det norska skidförbundet, säger Løfaldli och påminner dessutom om att det femåriga avtalet ger honom en enorm trygghet.

– Att hoppa av är lättare nu än tidigare, säger Løfaldli.

Diskussion om artikeln