Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tegnell till Svenska Yle: Det Sverige har gjort rätt är att inte stänga skolorna

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 11:12.
"Vi hade otur" säger Tegnell om smittspridningen i början av epidemin - Spela upp på Arenan

Att utvärdera åtgärderna är en del av jobbet för Folkhälsomyndigheten, men på en punkt är Tegnell redan nu övertygad att Sverige gjort rätt: att inte stänga skolorna.

Sveriges Radios intervju med en självkritisk Anders Tegnell blev i rasande fart en världsnyhet onsdag morgon, och tolkades av många medier som att statsepidemiologen backar angående hela strategin.

Den dagliga pressträff som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter i Sverige håller om coronaläget kom på onsdag förstås att handla främst om vad Tegnell riktigt menat.

Journalister samlade på Folkhälsomyndighetens pressträff.
Bildtext Den dagliga presskonferensen Folkhälsomyndigheten håller kom att onsdag att handla främst om Anders Tegnells intervju i Sveriges Radio samma morgon.
Bild: Daniel Ivarsson

Efter sin vanliga genomgång av coronasiffrorna i Sverige kommenterade Tegnell till slut de internationella rubrikerna:

Det finns alltid förbättringar man kan göra, speciellt när man tittar bakåt i tiden

– Det har spridits en nyhet om att vi på myndigheten anser att strategin vi arbetat med varit felaktig och skulle ändras på nåt drastiskt sätt, det är inte alls så. Vi menar fortfarande att strategin är bra, sade han.

– Men det finns alltid förbättringar man kan göra, speciellt när man tittar bakåt i tiden. Jag tycker vore konstigt att svara annorlunda på den frågan, man kan alltid bli bättre på det här arbetet.

"Kopplingen mellan samhällsspridning och äldreboenden är komplicerad"

Under frågestunden när Tegnell fick utveckla resonemanget kring vad som kunde ha gjorts annorlunda talade han än en gång om misslyckandet med den stora spridningen och det stora antalet döda inom äldreomsorgen.

Det här håller också statsminister Stefan Löfven fast vid, senast i en intervju för Aftonbladet i dag.

Anders Tegnell vid presspodium.
Bildtext Spridningen Stockholm fick under sportlovet går inte att jämföra med någon annan stad i Norden, vidhåller Anders Tegnell.
Bild: Daniel Ivarsson

Det uppseendeväckande är att Folkhälsomyndigheten håller fast vid att det framför allt handlar om brister inom äldreomsorgen, och inte om strategin i sig som är det stora problemet.

Det går att ha en ganska stor spridning i samhället och en väldigt låg spridning på äldreboendena

När Svenska Yle frågar Tegnell hur Folkhälsomyndigheten ser på kopplingen mellan virusets samhällsspridningen och spridningen på äldreboendena svarar han att sambandet är komplicerat: efter att Sverige började jobba med smittskydd på äldreboendena började fallen minska.

– För mig betyder det att det går att ha en ganska stor spridning i samhället och en väldigt låg spridning på äldreboendena, om man har en hög nivå på säkerhet på äldreboendena, säger Tegnell.

"Sverige hade otur"

Både Folkhälsomyndigheten och regeringen fortsätter upprepa att det är för tidigt att göra jämförelser mellan hur Sverige och andra länder klarat coronaepidemin.

Men om man tittar bakåt, finns det något du kan säga att är en orsak till att viruset fick ett så starkt grepp om Sverige och särskilt Stockholm?

– Vi hade otur, kan man säga, säger Tegnell.

– Mitt under sportlovet i Stockholm hade vi en väldigt stor spridning i Europa som man inte såg nånstans, som inte rapporterades, förutom i Italien. Väldigt många stockholmare var ute och reste, väldigt många stockholmare kom tillbaka med smittan.

Anders Tegnell i profil.
Bildtext Det var åtminstone rätt att inte stänga skolorna, säger Anders Tegnell.
Bild: Daniel Ivarsson

Ur den gruppen resenärer hittades smittan hos en hel del fall, särskilt bland sådana som rest till Italien. Men det fanns många länder som inte vid den tidpunkten hade rapporterat några fall och som Tegnell säger man inte hade någon aning om att hade en så stor spridning som de hade.

Det finns ingen annan stad i Norden som har ett så stort resande under en så kort period som Stockholm hade just då

– Den stora gruppen med människor satte igång den stora spridningen i Stockholm, det är jag helt övertygad om. Och det går inte att jämföra, det finns ingen annan stad i Norden som har ett så stort resande under en så kort period som Stockholm hade just då.

När du talar om förbättringar som kunde ha gjorts, är det inte en sak som man borde ha tagit tag i, sätta resenärer i karantän till exempel?

– Jag tror inte det hade varit möjligt. Vi talar om hundratusentals resenärer, det hade haft så extremt stora effekter, det är svårt att genomföra en sån åtgärd.

Tvärsäker Tegnell: Det var rätt att inte stänga skolorna

På en punkt är statsepidemiologen tvärsäker. Det Sverige absolut har gjort rätt i sin coronahantering är att hålla skolorna öppna. Skolstängningar har haft liten effekt på virusspridningen i andra länder, upprepar Tegnell.

– Det är jätteviktigt för barnen att kunna gå kvar i skolan, det ger dem så mycket för framtiden. Så det är jag väldigt övertygad om, där gjorde vi rätt.

När man ser på de närmaste månaderna, vad kommer att hända i Sverige? Ser vi några lättnader eller fler restriktioner på kommande?
– Vi får se. Nu tittar vi på resande och restriktionerna inför sommaren, vi får se var vi landar i de analyserna och också hur utvecklingen fortsätter.

Vad tycker du om den internationella rapporteringen i dag om att Sverige ångrar sin strategi?
– Det är ju en felanalys från början, vi har inte gjort en u-sväng, jag har inte signalerat om en u-sväng utan det är ett enda stort missförstånd, och det känns lite onödigt.