Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barack Obama och förre försvarsministern Jim Mattis talar ut om protesterna: "Trump är den första presidenten som försöker splittra oss"

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 08:28.
Barack Obama har undvikit att kritisera Trump sedan han lämnade Vita huset, men på sistone har han tagit bladet ur munnen.
Bildtext Barack Obama har undvikit att kritisera Trump sedan han lämnade Vita huset, men på sistone har han tagit bladet ur munnen.

President Barack Obama och den förre försvarsministern Jim Mattis har uttalat sig om de pågående protesterna mot polisbrutalitet. Obama krävde genomgripande reformer i polisinrättningar över hela USA medan Mattis kritiserade president Donald Trump i ovanligt skarpa ordalag.

Barack Obama riktade sitt tal till ungdomar och minoriteter, särskilt afro-amerikaner. Han sade att demonstranterna har fått folk att inse att det behövs förändringar och han kallade protesterna omvälvande.

- Ni har bevittnat alltför mycket våld och död och alltför ofta har våldet brukats av dem som borde skydda er, sade Obama.

- Ni borde leva ett glädjefyllt liv utan att behöva oroa er när ni går till butiken, är ute och springer, kör bil eller bongar fåglar i parken.

Den populäre ex-presidenten hyllade demonstranterna för att de har "fått folk att inse att saker och ting måste förändras" och han beskrev protesterna som "kraftiga och omvälvande."

Det enda som jag och Barack Obama sannolikt hade gemensamt, var att vi hade äran att sparka Jim Mattis

Donald Trump

Obama krävde genomgripande reformer i rättsväsendet och i polisinrättningar över hela landet, men han kritiserade inte Trump direkt.

Tusentals demonstranter hades samlats i Washington nära Vita huset och kongressbyggnaden, men alla protester upphörde då Obama tog till orda i sitt tal som sändes direkt i tv. Samma scen upprepades i flera andra städer.

Obama har höjt profilen betydligt under de senaste veckorna och han väntas föra en intensiv kampanj för demokraternas presidentkandidat, sin vicepresident och vän Joe Biden.

USA:s försvarsminister Jim Mattis har försökt tona ned president Trumps krigiska uttalanden om Nordkorea
Bildtext Försvarsminister Jim "Mad Dog" Mattis avgick i protest mot Trump i december år 2018.
Bild: EPA-EFE/Andrew Harrer / POOL

Vill splittra oss

Försvarsminister Jim Mattis som avgick i december år 2018 i protest mot Trumps beslut att dra bort styrkor från Syrien, kritiserade däremot Trump direkt och i skarpa ordalag.

Mattis har hållit låg profil fram till nu och han underströk i sina memoarer att han ogärna kritiserar en sittande president, men nu kunde han inte längre vara tyst.

- Donald Trump är den första presidenten i min livstid som inte försöker ena oss utan splittra oss. Han låtsas inte ens att han försöker, konstaterade Mattis i ett ovanligt uttalande som lades ut i tidningen the Atlantic.

Han var särskilt kritisk mot att Trump i måndags lät polisen och sin egen säkerhetstjänst skingra fredliga demonstranter utanför Vita huset med brutala metoder, bara för att kunna vandra till en närbelägen kyrka med sina medarbetare.

Trumps vandring och uppträdande vid en kyrka nära Vita huset har fått omfattande, svidande kritik.
Bildtext Trumps vandring och uppträdande vid en kyrka nära Vita huset har fått omfattande, svidande kritik.

Tv-bilderna från tumultet och kaoset och Trump hållande en bibel utanför den stängda kyrkan utan att säga något, har upprört miljoner människor i USA.

Mattis verkade särskilt arg över att försvarsministern och chefen för de olika vapenslagen deltog i vad som allmänt sågs som ett pr-trick. Det riskerar att politisera militären, klagade den förre chefen för marinkåren, där han fick smeknamnet Mad Dog Mattis.

- Vi vet att vi är bättre än missbruket av presidentens makt som vi bevittnade. Vi måste avvisa och och hålla dem till ansvars som gör vår konstitution till åtlöje.

Mattis sade att man inte ska låta sig distraheras av en liten grupp demonstranter som bryter mot lagen.

- Protesterna definieras av tiotusentals människor med samvete som insisterar att vi lever upp till våra ideal, berömde Mattis.

En klar majoritet (64 %) av amerikanerna har en liknande syn på protesterna enligt en ny opinionsmätning. 55 % av de tillfrågade underkände Trumps sätt att handskas med protester och endast 39 % procent godkände hans agerande.

Det tog inte länge innan Trump gick till motattack via Twitter.

- Det enda som jag och Barack Obama sannolikt hade gemensamt, var att vi hade äran att sparka Jim Mattis. Världens mest överskattade General, skrev Trump.

Presidenten ljög för övrigt om att han avskedade Mattis, för den förre försvarsministern avgick i protest innan han kunde sparkas.

Pentagon tar distans till Vita huset

Mattis kom ut med sin kritik på grund av farhågor om att militären riskerar att politiseras under Trumps styre. Den förre vapenslagschefen Mike Mullen har också kritiserat Trump i hårda ordalag den här veckan för presidentens försök att undergräva demonstrationsfriheten.

Trump vill sätta in aktiva trupper mot demonstranter och har till och med hotat att utnyttja en gammal lag som skulle ge honom rätt att sätta in militär i olika delstater utan deras medgivande. Inte en enda av de 50 delstaterna har begärt militär hjälp av Vita huset.

Försvarsminister Mark Esper har fått hård kritik för att han deltog i den kontroversiella vandringen till kyrkan i måndags vid presidentens sida. Esper hävdar att han inte visste att Vita huset skulle röja undan fredliga demonstranter med våld och han tog igår distans till Vita huset.

Esper sade klart ut att han inte anser det nödvändigt att skicka armén ut på gatorna.

- Det är något man tyr sig till som en allra sista åtgärd, sade Esper som därmed bröt med presidenten offentligt.

Vita huset var enligt medieuppgifter ytterst irriterat över uttalandet och Trumps presstalesman vägrade att ge sitt stöd åt Esper då hon tillfrågades om det direkt.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln