Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Madeleine McCann försvann för 13 år sedan – tysk polis meddelar om ny huvudmisstänkt

Från 2020
En liten flicka står på en tennisplan med tennisbollar i famnen. Hon är klädd helt i ljusrött med en ljusröd hatt på huvudet.
Bildtext Madeleine McCann försvann i Portugal år 2007. Polisen hoppas nu på att de har hittat rätt gärningsman.
Bild: James Boardman Archive / Alamy/All Over Press

Brittiska Madeleine McCann försvann på en familjeresa i Portugal år 2007. En 43 år gammal tysk misstänks nu ligga bakom hennes försvinnande. Den tyska polisen utreder fallet som brott mot liv.

Madeleines försvinnande fick stor uppmärksamhet i media. Under utredningens gång har polisen misstänkt flera olika personer, bland annat hennes föräldrar. Alla har hittills friats från misstankar.

Tysk polis meddelade på onsdagen i ett tv-program att de misstänker att en tysk medborgare ligger bakom Madeleines försvinnande. De har också släppt ett pressmeddelande.

Den misstänkte gärningsmannen sitter i fängelse i Tyskland. Han är dömd för sexualbrott mot barn och flera andra brott.

Polisen kom mannen på spåret redan 2013. De har inte hittat Madeleines kropp, men säger att det finns skäl att tro att hon är död.

En affisch på Madeleine McCann är fastsatt på ett butiksfönster.
Bildtext Den fjärde maj 2007 sattes bilder på Madeleine upp i Praia da Luz i Portugal.
Bild: AFP Vasco Celio / Lehtikuva

Var på plats i Portugal

Mannen uppges ha levt ett nomadliv i Portugal mellan 1995 och 2007. Han ska ha bott i en husbil och jobbat i restauranger i området Madeleine försvann i.

Polisen vet att mannen befann sig i närheten av hotellet där Madeleine låg och sov. En timme innan hon fördes bort hade han ett okänt mobilsamtal och telefonen har lokaliserats till området.

En husvagn står parkerad vid havet. Stora vågor blåser in och himlen är blå med några moln.
Bildtext Polisen har släppt bilder på den misstänkte mannens bil. Bilen är i polisens förvar.
Bild: AFP / Lehtikuva

På onsdagen bad tysk polis om hjälp av allmänheten i ett tv-program. De vill få reda på vem den misstänkte pratade med innan Madeleines försvinnande. Numren för dem som tog del i samtalet har nu offentliggjorts.

Dessutom släppte polisen bilder på den misstänkte tyskens husbil och en bil av märket Jaguar. Dagen efter Madeleines försvinnande har tysken flyttat över Jaguaren i en annan persons namn. Polisen ber ögonvittnen om tips om båda bilarna.

En svart Jaguar av äldre årsmodell.
Bildtext Den misstänkte registrerade Jaguaren i en persons namn som befann sig i Tyskland, trots att bilen fanns i Portugal. Det hände dagen efter Madeleines försvinnande.
Bild: EPA

13 år lång utredning

Utredningen kring fallet Madeleine har pågått i 13 år. Enligt BBC har den brittiska utredningen kostat över 11 miljoner pund. Fallet har utretts av brittisk, portugisisk och tysk polis.

Det är möjligt att genombrottet kommer leda till ett slut på utredningarna, men polisen verkar behöva mera information ännu. Det är speciellt intresserade av andra parten i telefonsamtalet innan Madeleines försvinnande.

Brittiske utredaren Mark Cranwell säger till BBC att det handlar om ett nyckelvittne.

– Nu är tiden att träda fram, avslutar Cranwell.

Källor: BBC, The Guardian, Helsingin Sanomat, BKA

Diskussion om artikeln