Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronaviruset snuvade Ekenäs på militär festparad

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 07:49.
Soldater på parad 4.6.2010 på Rådhustorget i Ekenäs.
Bildtext Raseborg har tidigare stått värd för festdagens militärparad. Den här bilden till exempel är exakt tio år gammal, från den fjärde juni år 2010.
Bild: YLE / Pia Santonen

Det skulle bli stor festparad i Ekenäs centrum i Raseborg med anledning av Försvarets fanfest som firas i dag. Men Försvarsmakten har bestämt sig för att ställa in paraden.

Det är coronaepidemin och risken för smittospridning som har fått försvaret att lägga om programmet för dagens fanfest. Den parad som årligen ordnas på någon garnisonsort var alltså den här gången planerad i Raseborg.

Ungefär 1 000 soldater och civila skulle delta, liksom ett fyrtiotal fordon och ett tiotal flygplan och helikoptrar. Paradmönstringen hade ordnats på Ekenäs centrumplan och förbimarschen på Raseborgsvägen.

Det skulle också ha blivit materialutställning i Stallörsparken och möjlighet att åka med på marinens båtar.

Men allt det här inhiberas alltså för att förhindra smittospridning.

I stället: Konsert utan publik

Festdagens program avviker också annars från det vanliga och det kan följas bara på distans.

Dagen börjar med flagghissning vid presidentbostaden Talludden i Helsingfors.

Klockan 11 ordnas en konsert med Flottans musikkår i Logomo i Åbo, utan publik. Den tv-sänds i stället av Yle. Som solister uppträder där de kända finska artisterna Suvi Teräsniska, Arttu Wiskari och Pete Parkkonen.

Flygvapnet utför överflygningar med Hornet- och Hawkplan på många orter i landet och ovanför Helsingfors ordnas en flyguppvisning.

Vidare ordnas program via Försvarsmaktens webbsida och kanaler på sociala medier, som Instagram och Twitter.