Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Myndigheterna: Coronaepidemin har mattats av i Finland

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 11:21.
Päivi Salo, Tuija Kumpulainen och Taneli Puumalainen håller presskonferens.
Bildtext Generalsekreterare Päivi Salo, avdelningschef Tuija Kumpulainen och överläkare Taneli Puumalainen
Bild: Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL presenterade på torsdag förmiddag en lägesrapport om coronaepidemin, både i Finland och utomlands. För Finlands del ser läget bra ut, berättade THL:s överläkare Taneli Puumalainen.

Finland nådde epidemitoppen i april och efter det har trenden pekat neråt. Finländarna har tagit ett stort ansvar för att följa reglerna och stoppa smittspridningen, sade Puumalainen.

Reproduktionstalet, det så kallade R-talet som visar hur många andra personer en smittad person smittar, ligger nu på 0,75-0,80 i Finland.

- De regionala variationerna är stora, men också i huvudstadsregionen har läget förbättrats, säger han.

Situationen i Sverige oroar

Läget i Finland påminner om läget i Norge och Estland. Däremot är situationen i Sverige bekymmersam. Där har man testat närmast personer med kraftiga symptom, och väldigt få med lindriga, sade Puumalainen.

- Det kan betyda att epidemin i Sverige är mer utbredd än vad den ser ut att vara.

Avdelningschef Tuija Kumpulainen från Social- och hälsovårdsministeriet uttryckte bekymmer för den icke-brådskande vården.

Folk har avbokat sina läkartider och uppsöker inte vård för sina problem. Det kan leda till en vårdskuld i framtiden, befarar Kumpulainen.

- Budskapet till alla är: Kontakta läkare om ni har hälsoproblem. Vänta inte tills coronaepidemin är över, sade hon.

Mobilappen bygger på frivillighet

Generalsekreterare Päivi Salo från Social- och hälsovårdsministeriet fick svara på många frågor om den planerade mobilapplikationen som är tänkt att tas i bruk i augusti.

Appen kräver ändå en lagändring - lagen om smittsamma sjukdomar bör kompletteras med ett temporärt kapitel för att möjliggöra en app av det här slaget.

En mobilapp fungerar så att en person själv berättar om sina symptom och om hen exponerats för smitta. Därefter tar vårdpersonal kontakt med personen i fråga och diskuterar eventuella vidare åtgärder som testning och karantän.

Appen bygger på frivillighet, betonade Salo, men ju fler finländare som laddar ner den, desto bättre blir den som redskap i kampen mot coronaviruset.

Liverapportering: