Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortfarande oklart vad som händer med Borgå stads lägergårdar

Från 2020
Röd träbyggnad.
Bildtext Många saknar lägergården i Övik som för tillfället står tom på grund av byggnadernas dåliga skick. (Arkivbild.)
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Borgås kultur- och fritidsdirektör säger att staden är redo att börja förhandla om någon privat aktör visar intresse för någon av lägergårdarna - annars är tidtabellen fortfarande oklar.

Sedan den populära lägergården Övik stängdes på grund av att byggnaderna är i dåligt skick har staden diskuterat vad som skulle vara det bästa alternativet gällande Borgås lägergårdar.

I en utredning förra året kom man fram till att det finns fyra alternativ gällande Borgå stads lägergårdar.

Alternativen var att anlägga en ny lägergård antingen i Virvik, Skeppars eller Övik eller att staden inte alls skulle bygga någon lägergård utan istället köpa in tjänster från andra befintliga privatägda lägergårdar.

Efter det här pratades det också om att man potentiellt skulle kunna dela på investeringskostnaderna med en utomstående aktör som sedan skulle ta huvudansvaret och driva en lägergård i till exempel Övik.

Ett år senare är situationen gällande Borgås lägergårdar fortarande oklar med skillnaden att det verkar som om Virvik gått om Övik då det gäller toppkandidaterna.

Bild på Merja KUkkonen
Bildtext Merja Kukkonen är Borgås kultur- och fritidsdirektör. (Arkivbild.)
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Borgå stad har inte resurser att bygga en ny lägergård

Merja Kukkonen är kultur- och fritidsdirektör på Borgå stad och hon berättar att de fortfarande utreder situationen.

- Vi har lyssnat på stadsbor, ungdomar och de som normalt organiserar läger, och så har vi fått tips på hur andra lägergårdar organiserar det, säger Kukkonen.

Kukkonen berättar att Borgå stad inte har resurser att bygga någonting nytt och att de därför måste hitta någon annan lösning.

- En annan lösning skulle vara att vi skulle hitta en utomstående tjänsteproducent, eller att vi skulle få köpa tjänster från någon annan som skulle bygga, så skulle vi kunna göra någonting tillsammans. Till exempel hyra under en viss tid under sommaren och organisera egna läger där.

En gammal ladugård på Virvik golfs backe, texten Virvik golf på väggen.
Bildtext En av fördelarna med Virvik är att där finns en golfbana. (Arkivbild.)
Bild: Yle / Hanna Othman

Virvik det bästa alternativet hittills

Trots att inga ställen är uteslutna gällande vilket ställe som skulle vara det bästa för en potentiell ny och privatägd lägergård så anser Kukkonen att det bästa alternativet hittills är Virvik.

- Virvik skulle vara ett fint, nytt attraktionsmål. Där finns det redan möjlighet för idrott, naturen är stor och det finns en fin strand. Och sedan finns det möjligheter för olika intressen, man kan till exempel spela golf där.

Trots det påpekar hon att inget är bestämt och att alla alternativ fortfarande är öppna. Och att både Övik och Skeppars fortfarande är med i spelet.

Finns det någon tidtabell?

- Nej, vi har inte en tidtabell. Jag vet att det är en stor fråga men vi kommer att behandla alla de här investeringarna i höst.

Så vi kan vänta oss ett beslut i år?

- Om det kommer så kommer det att behandlas i samband med investeringar i november, men jag skulle nästan säga att de är ganska långt borta de här möjligheterna. Om det inte kommer någon privat företagare eller aktör som är intresserad av saken och skulle kunna förverkliga det inom en kortare tid.

Kukkonen berättar att staden är färdig att börja diskutera och förhandla om någon privat företagare skulle visa intresse.

Borgå är ändå en rätt stor stad, nu tycker man ju att vi skulle kunna ha någonting här nog

― Carita Björkestam

Svårt att ordna övernattningsläger för trettio personer i Borgå

Carita Björkestam är ordförande för Alvakören och Borgå sång- och musikförbund.

Alvakören är baserad i Borgå och ordnar övernattningsläger med jämna mellanrum för ungefär trettio personer, men att hitta ett ställe för ett sådant evenemang är inte lätt, enligt Björkestam.

- Det är bökigt eftersom det egentligen inte finns något bra ställe här i Borgå. Vi är inte mer 15-16-åringar som kan lägga sig i en scoutstuga någonstans på golvet, utan vi skulle vilja ha vettiga sängar och sådant finns inte i Borgå.

Hur har ni ordnat era läger då?

- Nå vi tar oss ytterom Borgå helt enkelt. Vi har varit till Lovisa till Kuggom till exempel och så har vi också ibland löst det så att vi har körläger bara en dag.

Trots att dagsläger är en lösning så poängterar Björkestam att det inte är lika bra för sammanhållningen. Hon berättar att de brukar “sjunga sig genom natten” och att det är delen man tappar då man ordnar läger dagtid.

Tycker du att det skulle behövas fler lägergårdar i Borgå?

- Absolut, lägergårdar som har lite standard men inte kostar multum. Borgå är ändå en rätt stor stad, nu tycker man ju att vi skulle kunna ha någonting här nog.

Diskussion om artikeln