Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Amfetaminanvändningen rekordhög i huvudstadsregionen under coronavåren – de drogrelaterade rattfyllerifallen för första gången fler än de alkoholrelaterade

Från 2020
Person i t-skjorta och en polis som har håller ett drogtest i handen.
Bildtext Antalet drogrelaterade rattfyllerier är nu större är de alkoholrelaterade fallen.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Användningen av amfetamin har sedan 2013 trefaldigats i huvudstadsregionen och under coronaepidemin har användningen nått en rekordnivå, visar undersökningar av avloppsvattnet.

Trots coronarestriktionerna och rekommendationerna har man under våren inte observerat någon minskning i användningen av de droger som undersöks i avloppsvattnet.

– Det går inte att påvisa att den ökande användningen av amfetamin beror på de exceptionella förhållanden som coronan orsakat. Faktum är dock att amfetamin använts i större utsträckning under våren än någonsin tidigare – åtminstone i huvudstadsregionen, säger Teemu Gunnar, chef vid enheten för rättstoxikologi vid Institutet för hälsa och välfärd THL, i ett pressmeddelande.

Av de olagliga droger som hittas i avloppsvattnet i huvudstadsregionen är amfetamin det vanligaste, visar de studier som THL gjort.

Användningen av kokain ökade kraftigt i huvudstadsregionen från 2013 till 2019. På senare tid har användningen ändå jämnats ut eller till och med minskat.

Användningen av ecstasy ökade 2013–2015, men har sedan dess hållits på en stabil nivå.

Narkotikabrotten och drograttfyllerierna ökar

Antalet narkotikabrott i Finland har ökat i flera års tid och ökningen fortsätter, säger polisinspektör Teemu Saukkoniemi vid Polisstyrelsen.

Ett tecken på ökningen är att antalet drograttfyllerier för första gånger någonsin överskridit antalet rattfyllerier på grund av alkohol. Det här inträffade under årets fyra första månader.

Antalet misstänkta drograttfyllerier var i januari–april 2020 sammanlagt 3 525, vilket är 846 fler än under motsvarande period 2019.

Antalet rattfyllerier på grund av alkohol har mer än halverats i Finland sedan början av millenniet. De drogrelaterade rattfyllerierna har för sin del mer än fördubblats åren 2013–2019.

Källor: THL, Polisstyrelsen

Diskussion om artikeln