Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Över 500 fiskar simmade uppför Åminnefors nya fiskväg på en vecka - trafiken var livligast under de varma dagarna

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 15:09.
En bild på en fiskeväg som går längs en tegelbyggnad.
Bildtext Fiskvägen i Åminnefors blev klar för ungefär en månad sedan. En fiskväg finns också i den närliggande bruksorten Billnäs.
Bild: Piia Nordström

Över 500 fiskar har vandrat upp längs Åminnefors fiskväg på en vecka. I november klarnar det ifall laxfiskarna lyckas navigera tillbaka till gamla hemkvarter.

Kraftverket i det lummiga gamla bruksområdet Åminnefors har fått en ny granne att dela vattenflödet med: en betonggrå fiskväg skymtar fram på söder sida.

Den en och en halv meter djupa passagen med tiotals trappor har redan lockat till sig mörtfiskar och en och annan skränig fiskmås.

- Vi fick lite statistik av forskarna och förra veckan var det 520 fiskar under en vecka. Under de varmaste dagarna var de som mest "busy", säger Piia Nordström som är ansvarig gatuchef på Raseborgs stad.

En bild på en kvinna i randig halsduk och mörk jacka. Hon ler mot kameran och i bakgrunden syns ett metallstaket och grönska.
Bildtext Piia Nordström är nöjd med den nya fiskvägen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Data kommer från en fiskräknare som placerats i den övre ändan av fiskvägen.

Räknaren uppskattar också höjden på fiskens sidoprofil och baserat på den informationen kan man anta att fiskar på över 70 centimeter har simmat i fiskvägen.

God start för fiskvägen

Fiskar har också tagit sig ner via den nya fiskvägen som varit i bruk i ungefär en månad.

- Det var en positiv överraskning att redan 300 fiskar har vandrat neråt. Allt som allt visade räknaren 820 efter en vecka, säger Piia Nordström.

Öppning till en fiskväg från övre sidan. fiskvägen är i betong.
Bildtext Här ska fiskarna ta sig in från forsens ovansida.
Bild: Piia Nordström

Piia Nordström har jämfört siffrorna för Åminnefors med fiskvägen i Ule älv i Uleåborg som går förbi Merikoski kraftverk.

- Den räknas som en av dem som fungerar bäst i Finland. Mörtsäsongens resultat för hela året var 1 400 och vi har efter en vecka 520, så är det ganska bra, säger Nordström.

Mörtar och braxnar

Man vet inte exakt vilka arter som har rört sig i fiskvägen i Åminnefors.

- Baserat på siluetterna som fiskräknaren producerar så kan man tolka att det redan varit några laxfiskar här, också fast det inte är deras vandringssäsong. Men för det mesta är det mörtar och braxnar, säger Nordström.

En närbild på fiskväg av betong, vatten syns porla och trappavsatser
Bildtext Det är inte tillåtet att fiska i fiskvägen, men den som är nyfiken kan ta en utflykt till Svartån för att kika på passagen, säger Nordström.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

I juni kommer en kamera att installeras och då kommer man kunna säga mer om fiskebeståndet.

- Vi siktar på höstens öringssäsong så då ser vi om det också är laxfiskar med här.

Nordström uppskattar att man i oktober eller november i år kan säga hur väl man lyckats med att få tillbaka laxen i Svartån.

Kan rädda flodpärlmusslan

Målet med fiskvägarna är att göra Svartån till en vandringsled för lax igen. Om man lyckas åstadkomma det, kan man också hjälpa den utrotningshotade flodpärlmusslan. I dess livscykel ingår ett larvstadium i laxfiskarnas gälar.

Musselbeståndet är också beroende av att vattendragets skick förbättras.

Hur väl hoppas ni nu att laxen ska klara sig i Svartån?

- De kommande åren får visa hur det lyckas. Det finns förökningsområde i huvudfåran och för öringen finns också sidobäckar.

- Målsättningen är den att vi har hela Svartån öppen för dem, att också Åkerforsen och Svartå fors byggs om några år, så att de förökningsområden som finns i Lojosjön också kommer till användning.

Fiskväg i betong vid ett kraftverk i en å.
Bildtext Så här ser fiskvägen ut i Billnäs.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

När fiskarna passerat Åminnefors kan de ta sig vidare till Billnäs fiskväg. Efter Billnäs väntar sidobäckar och tjugo kilometer å innan det blir stopp vid Åkerforsen.

- Där kan de ännu inte ta sig upp. Det skulle vara vårt följande projekt, säger Nordström.

Hur viktiga är fiskvägar?

- Det är en stor fråga. Förstås känns det jättebra att olika fiskarter och ekologin kan komma tillbaka. Om man tänker på de olika fiskarterna så har de bara kunnat ta sig neråt och aldrig tillbaka. Så på det sättet är det goda nyheter för mångfalden och ekologin i ån och i Lojo sjön.

Skadliga turbiner

Fiskvägen är som nämnt inte någon enkelriktad passage utan fiskar kan också ta sig ner längs den och på så vis undvika kraftverkets turbiner.

En fiskväg vid ett tegelhus fotograferat uppifrån. Man ser ån och en landsväg på bilden
Bildtext Koskienergia verkar i kraftverket i Åminnefors.
Bild: Piia Nordström

Piia Nordström säger att man hoppas att fiskvägen ska vara tillräckligt lockande så att fiskarna väljer den.

Turbinerna kan nämligen skada eller till och med döda fiskar. De turbiner som finns i Åminnefors är ändå inte lika farliga för fiskarna som de turbiner som finns i Billnäs.

- Till Billnäs är det tänkt att det ska byggas en styrande bom så att de inte far till turbinerna, säger Nordström.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Raseborgs gatuchef Piia Nordström.

Diskussion om artikeln