Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin skäller ut metalljätte och utfärdar nödläge efter massivt bränsleläckage i sibirisk flod

Från 2020
Utsläpp av diesel har hamnat i floden Ambarnaya efter ett läckage från ett kraftverk i Norilsk
Bildtext Utsläpp av diesel har hamnat i floden Ambarnaya efter ett läckage från ett kraftverk i Norilsk
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands President Vladimir Putin har utfärdat nödläge och riktar hård kritik mot metalljätten Norilsk Nickels dotterbolag efter att det uppdagats ett gigantiskt dieselutsläpp i en flod i Sibirien, rapporterar The Moscow Times.

Över 20 000 ton diesel rann ut i floden i fredags då en bränslereservoar kollapsade vid ett kraftverk nära staden Norilsk i nordligaste Sibirien. Bränslet rann ut i den närbelägen floden Ambarnaya.

Enligt ryska miljömyndigheter rann det ut 15 000 ton bränsle i floden och 6 000 ton in i jorden.

Räddningsarbetare försöker rengöra floden efter dieselutsläpp
Bildtext Räddningsarbetare försöker rengöra floden efter dieselutsläpp
Bild: EPA-EFE/All Over Press

President Putin läxade under en videokonferens upp chefen för Norilsk Nickels dotterbolag NTEK som äger kraftverket. Putin uttalade sig efter att det framkommit att NTEK inte hade anmält läckaget.

Enligt dotterbolaget hade nog nödvändiga anmälningar gjorts genast.

Vladimir Putin klandrar instanser för dieselutsläpp
Bildtext President Putin klandrar instanser för dålig information
Bild: AFP / Lehtikuva

Putin talade till NTEK-chefen Sergej Lipin i hårda ordalag "Varför fick statliga myndigheter reda på händelsen först två dagar efter att läckaget hade ägt rum? Ska vi bli informerade om nödsituationer via sociala medier?"

Videokonferensen sändes på tv.

Försök att rena floderna Ambarnaya och Daldykan efter dieselutsläpp
Bildtext Försök att rena floderna Ambarnaya och Daldykan efter dieselutsläppet
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den regionala guvernören i Krasnojarsk, Alexander Uss, sade till Putin att han på söndag hade fått höra om det verkliga läget efter att alarmerande uppgifter börjat florera på sociala medier.

Putin utlyser nödläge för att samla ihop tillräckligt med resurser

Enligt Putin är nationellt nödläge nödvändigt för att det ska vara möjligt att samla ihop alla tillgängliga resurser för att rensa upp området.

Rysslands utredningskommitté - som utreder omfattande brott - kommer att göra tre skilda brottsundersökningar, och en anställd vid kraftverket har gripits.

WWF:s expert: Det handlar om enorma volymer

Alexej Knizhnikov, expert vid Världsnaturfonden WWF, säger till The Moscow Times att WWF hörde till dem som slog larm, och att det handlar om "enorma volymer" bränsle som har runnit ut.

Utsläppet är betydligt större än det stora utsläppet på 5 000 ton olja i Kertjsundet i Svarta havet år 2007. Det var det största i sitt slag för Ryssland och krävde insatser från både militär och hundratals frivilliga.

Räddningsarbetare vid floden Ambarnaya utanför Norilsk
Bildtext Räddningsarbetare vid floden Ambarnaya utanför Norilsk
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Knizhnikov konstaterar att diesel är lättare än olja och att det sannolikt avdunstar i stället för att sjunka till bottnen. Men det är också mer giftigt att städa upp, säger han.

Hotar andra vattendrag och viktiga sjöar

Så här stora utsläpp har inte förekommit i den arktiska regionen förut, säger Andrej Malov, talesman för Rysslands marinräddningstjänst till nyhetsbyrån AFP.

Enligt honom borde bränslet samlas upp snabbt eftersom det upplöses i vattnet.

Floden Ambarnaya, som är den värsta utsatta floden, rinner ut i sjön Pyasino. Sjön är en betydelsefull vattenresurs och kopplad till floden Pyasina som är viktig för hela Taimyrhalvön.

Träskmarker och inga vägar

Malov säger att oljebommar har placerats ut i floden för att förhindra utsläppet att ta sig vidare till sjön. Speciella verktyg används för att "skumma av" bränslet från vattnet.

Men rengöringsproceduren är besvärlig på grund av att platsen är avsides belägen. Det går inga vägar heller till området. Dessutom är det kyliga vädret en nackdel eftersom det bildas is som bräcker barriärerna.

- Det här är sumpmarker och allt som ska föras hit måste transporteras med terrängfordon, säger Malov. Han bedömer att det uppsamlade bränslet måste förvaras i speciella behållare och föras bort först i vinter.

Floden Ambarnaya blir svår att städa eftersom den är så grund att det inte går att använda pråmar.

Att bränna oljan anses vara för riskabelt.

Källor: The Moscow Times, AFP