Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa sätter ner foten – inget Champions League-spel för den turkiska ligaettan

Från 2020
Trabzonspors Caleb Ekuban har missat en målchans.
Bildtext Caleb Ekuban får inte spela Champions League med Trabzonspor i höst.
Bild: imago images / Seskim Photo / All Over Press

Det är 36 år sedan fotbollsklubben Trabzonspor senast har kunnat titulera sig turkisk mästare. I år är det möjligt, men klubben får i så fall nöja sig med den nationella titeln. De fina insatserna kommer nämligen inte att ge någon biljett till varken Champions League eller Europa League.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelar att Trabzonspor åker på en ett år lång avstängning efter att ha brutit mot det ekonomiska regelverket FFP (Financial Fair Play).

För fyra år sedan kom Uefa och Trabzonspor överens om att klubben behöver klara av att uppfylla vissa fastställda ekonomiska villkor, något som Uefa nu har konstaterat att klubben har misslyckats med.

Beslutet, som Trabzonspor kommer att överklaga, innebär att klubben missar nästa säsong av Europaspel förutsatt att klubben kvalificerar sig för någon av de två kommande Champions League- eller Europa League-säsongerna.

Trabzonspor har senast vunnit mästerskapet säsongen 1983–84. Nu toppar klubben den turkiska ligan efter att 26 av 34 omgångar har avverkats. Säsongen återupptas om en vecka.

LagPoängEuropabiljett
1. Trabzonspor53Champions League
2. Basaksehir53Champions League-kval
3. Galatasaray50Europa League-kval
4. Sivasspor49Europa League-kval
5. Besiktas44

Ettan i Turkiet är direktkvalificerad för Champions League-gruppspelet, medan tvåan får kvala om en plats. Trean och fyran får i sin tur kvala om en plats i Europa Leagues gruppspel.

Diskussion om artikeln