Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Faith Mkwesha från Åbo: Många svarta känner igen sig i George Floyds sista ord "Jag kan inte andas"

Från 2020
Profilbild på Faith Mkwesha.
Bildtext Faith Mkwesha blev mycket upprörd då hon såg videon på George Floyd.
Bild: Yle/Arash Matin

Under de senaste dagarna har protester mot rasism också ordnats i Finland. Protesterna fick sin början efter att den svarta mannen George Floyd dog på grund av polisvåld i Minneapolis, USA.

En av de som blev mycket upprörd över videorna på misshandeln av Floyd var Faith Mkwesha. Hon bor i Åbo, är forskare vid Helsingfors universitet och aktivist.

- Jag blev arg över avsaknaden av respekt och mänsklighet. Många svarta känner igen sig i George Floyds sista ord, “Jag kan inte andas”. Vi känner att vi inte kan andas på grund av den strukturella rasismen, säger Mkwesha.

Mkwesha påminner om att det är viktigt att demonstrera och diskutera om rasismen i Finland.

Faith Mkwesha går längs en stig, grönskande träd i bakgrunden.
Bildtext Faith Mkwesha hoppas att ilskan över George Floyds död leder till en förändring.
Bild: Yle/Arash Matin

- Det händer också här. Jag har många gånger blivit utplockad på flygplatser av polisen som frågar vart jag ska resa. Det är mycket obekvämt och man känner sig utpekad. Det här är ett stort problem och det här är erfarenheter som delas av många svarta.

Därför kommer Faith Mkwesha tillsammans med andra svarta, afrikanska aktivister i Finland att överräcka en petition till Helsingforspolisen och Inrikesministeriet imorgon, fredag.

De kräver ett slut på den etniska profileringen som svarta upplever i Finland. Enligt forskning vid Helsingfors universitet upplevde 40 procent av de som deltog i undersökningen att de hade stoppats av myndigheter på grund av deras etniska ursprung.

"Jag blev knuffad och fick frågan varför jag är här"

Alvaro Moreno är 34 år och bor i Tammerfors, men har innan det bott i Åbo i flera år. Som ljudtekniker jobbar han ofta med olika finländska artister och band, och på grund av sitt jobb reser han också ofta runt i Finland.

Moreno är gift med en finlandssvensk Åbobo och har två barn. På grund av sitt ursprung i Venezuela, utsätts Moreno också regelbundet för rasism i sin vardag. Inte heller Morenos barn har undgått rasismen.

I början av coronaepidemin i Finland, när det ännu var populärt att flockas till butikerna för att hamstra toalettpapper, var Moreno i affären tillsammans med sina pojkar. Där råkade de ut för ett obehagligt möte med en annan kund.

- En tant hade lite bråttom och jag försökte gå förbi henne, och då svor hon åt mig och skrek rasistiska ord efter mig, säger Moreno.

Morenos pojkar som är fyra respektive sju år gamla frågade efteråt vad det rasistiska ordet betyder.

- Jag vill inte att de lär sig sådana saker.

Många rasistiska påhopp under årens lopp

Den här incidenten är bara en av många som Moreno råkat ut för. Vid det här laget säger han att han är van vid att råka ut för rasistiska påhopp.

Som den gången när han sent en kväll var på väg hem från sitt jobb och blev attackerad av fyra män vid Åbo domkyrka.

- De knuffade mig och frågade varför jag är här och vad jag gör här, säger Moreno. Jag var tvungen att fajtas emot det för de var fyra människor och de försökte verkligen slå mig hårt.

Vanligtvis brukar det ändå räcka med att prata med angriparna, men enligt Moreno har rasismen med tiden blivit värre.

Demonstranter höjer sina händer mot skyn under en demonstration i Washington DC. Demonstranterna protesterar mot polisbrutalitet efter dödandet av George Floyd.
Bildtext De amerikanske demonstrationerna mot rasismen har spridit sig globalt.
Bild: AFP / Lehtikuva

- För ett år sedan när jag var på väg hem från centrum, en sträcka på femton minuter, försökte tre olika människor attackera mig på vägen, säger Moreno och skrattar själv åt det absurda i det han berättar.

- De skrek saker, och en började boxas mot mig och försökte spotta på mig, sådana saker som man inte kan förstå.

Moreno är inte speciellt rädd för sin egen skull, men han oroar sig för sina barn och vad de kan råka ut för när de blir äldre. Speciellt den ena av dem har ett mer latinamerikanskt utseende och riskerar därför i högre grad råka ut för rasism och påhopp.

- Om man ser att någon skriker fula ord till ett barn för att barnet är svart eller inte vit, så kan man också gå och fråga ”hej varför gör du så? Vad vinner du med det?”, säger Moreno.

"Viktigt att tala om rasismen i Finland"

Faith Mkwesha talar också om den vardagsrasism som hon utsätts för och är kritisk till hur svarta presenteras exempelvis i medier.

- Exempelvis då jag besöker butiker, så känner jag ofta att butiksägaren följer efter mig även om jag säger att jag inte behöver hjälp. De litar inte på oss, säger Mkwesha.

Därför är det dags att börja tala om rasismen i Finland, säger Mkwesha.

- Vi borde jobba för ett inkluderande samhälle där alla kan vara lyckliga. Vi bor ett välbärgat land där människors rättigheter respekteras och där man jobbar för jämställdhet. Så varför har vi som är svarta de här negativa upplevelserna? frågar sig Mkwesha.

Hon får medhåll av Mohamed Yousif, som jobbar med ungdomar och är aktiv i människorättsfrågor. Han anser att det finns en missuppfattning om att det inte skulle finnas rasism i Finland och att den diskussionen inte egentligen förs här.

Närbild på Mohamed Yousif.
Bildtext Mohamed Yousif välkomnar debatten om rasism.
Bild: Yle/Arash Matin

- Den här diskussionen är jättevälkommen. Den väcker tankar och gör att människor kämpar för sina rättigheter och ger dem känslan av att de inte är ensamma om det här, säger Yousif.

Men kommer något att ändra till följd av protesterna? Faith Mkwesha är optimistisk.

- Jag är hoppfull över att det här leder till en förändring. Ilskan som har väckts runt om i världen över George Floyds död har lett till en diskussion och ett krav om att någonting måste förändras, säger Mkwesha.

Diskussion om artikeln