Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Närundervisning gäller från och med i höst - men distansundervisning kan komma i fråga om tryggheten inte kan garanteras

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 14:27.
Undervisningsminister Li Andersson och undervisnings- och kulturminister Hanna Kosonen under presskonferensen den 4 juni.
Bildtext Kulturminister Hanna Kosonen och undervisningsminister Li Andersson berättade bland annat om hur skolorna kunde varva mellan distansundervisning och närundervisning under hösten. Men för det här behövs en lagändring.
Bild: Lehtikuva

Statsrådet föreslår en temporär ändring av grundskolelagen. Ändringen skulle möjliggöra undantagsarrangemang i undervisningen i höst om coronaläget det kräver. Undervisningsminister Li Andersson (Vf) och vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen (C) informerade om saken i dag.

Statsrådet föreslår också en ändring i de lagar som berör yrkesutbildningen och universitets- och yrkeshögskoleutbildningen. Här ska man bland annat beakta de förseningar som de studerande drabbas av på grund av coronaepidemin.

Bakgrunden till att regeringen föreslår temporära lagändringar är att man inte vill tillgripa beredskapslagen om coronaläget förvärras.

Tryggheten i skolorna måste garanteras

Li Andersson sade att utgångspunkten för hösten är att undervisningen sker i skolorna, men om tryggheten där inte kan garanteras - det vill säga om det inte går att hålla avstånd eller ha en god hygien - då kan distansundervisning komma i fråga.

Andersson nämnde möjligheten att alternera om utrymmesbristen är stor. En vecka närundervisning och en vecka distansundervisning kunde komma i fråga.

Hon betonade ändå att lösningarna ska vara lokala och tillfälliga.

- Vi samarbetar med hälsovårdsmyndigheterna kontinuerligt och följer smittläget minutiöst.

Förseningar i studierna beaktas

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen berättade om regeringens förslag till ändring av högskole- och universitetslagen. Utgångspunkten ska vara att de studerande inte ska bli lidande av att coronaviruset bromsat upp studierna.

Det ska till exempel bli möjligt att ansöka om förlängning av studierätten och det ska bli lättare att utan vägande skäl, som till exempel militärtjänstgöring, anmäla sig frånvarande för en termin.

Det senare gäller i synnerhet för utländska studerande som av olika coronarelaterade skäl inte kan infinna sig fysiskt på studieorten.

Bägge ministrar betonade regeringens starka vilja att främja bildning och kunnande, och konstaterade att det grundas 4 800 nybörjarplatser för studerande i universitet och högskolor.

De finansieras med den tilläggsbudget som regeringen enades om häromdagen.

Liverapportering