Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB ökar stödköpen med 600 miljarder - sammanlagt riktas 1 350 miljarder euro för att stöda det krisdrabbade euroområdet

Från 2020
Christine Lagarde
Bildtext Christine Lagarde har fått en fartfylld start på sin period vid ECB.
Bild: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Europeiska centralbanken har beslutat om nya stödköp till ett värde av 600 miljarder euro. Stödköpsprogrammet PEPP kommer att hållas i gång åtminstone till juni 2021 meddelar ECB-rådet.

Det var i mars i år som ECB meddelade att man kommer att starta ett massivt stödköpsprogram för att stöda ekonomin i euroområdet. I dag meddelade ECB-rådet att man kommer att utöka stödköpen av stats- och företagsobligationer till ett värde av 600 miljarder euro.

Inom ramen för krisprogrammet PEPP köper ECB obligationer från den privata marknaden med pengar man skapar. Genom att öka på mängden pengar i omlopp vill man trygga finansieringen för stater och företag som är i behov av finansiering.

Enligt ECB-chefen Christine Lagarde kommer stödköpen att fortsätta tills man gör bedömningen att coronakrisen är tillryggalagd.

- Rådet förbinder sig vid att inom sitt mandat göra allt som är nödvändigt för att stöda medborgarna i euroområdet i denna ytterst utmanande tid.

Syftet med åtgärderna är att underlätta finansieringen för företag och hushåll.

Depositionsräntan bibehålls vid nuvarande -0,5 procent, meddelar ECB. ECB-rådet räknar med att räntorna kommer att hållas på nuvarande nivå eller sänkas ytterligare tills man når inflationsmålet som ligger strax under två procent.

Färska siffror tyder på att inflationen inom euroområdet i praktiken stannat upp till följd av coronakrisen.

Marknaden reagerade positivt på ECB:s besked och eurons värde stärktes i förhållande till dollarn.

ECB-chefen Christine Lagarde redogör närmare för ECB:s åtgärder vid en presskonferens som börjar kl. 15:30 finsk tid.

Artikeln uppdateras

Diskussion om artikeln