Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Asfalt, papper, byggmaterial och plast - gammalt avfall ska få nytt liv vid det nya materialcentret i Sköldvik

Från 2020
En kvinna står bredvid en väg.
Bildtext Rosk'n Rolls materialcenter KILKE vid Sköldvikvägen i Borgå öppnade i mars 2020. På bilden kontaktchef Seija Päivänsalo-Nykänen.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Rosk'n Rolls nyöppnade materialcenter i Sköldvik i Borgå ska på ett ställe samla aktörer som samlar in, sorterar och förädlar avfall från företag.

Enorma sand- och stenhögar reser sig tiotals meter upp mot himlen. De mindre och större högarna med asfalt, europallar och byggmaterial ser fjuttiga ut bredvid de enorma stenhögarna.

De här högarna finns på Rosk'n Rolls nya materialcenter KILKE i Sköldvik i Borgå.

- Meningen är att det här ska bli en stor och effektiv plats för cirkulär ekonomi. Vi försöker hitta samarbetspartners som kan dra nytta av området och av varandra, säger kontaktchef Seija Päivänsalo-Nykänen.

Enorma sten- och sandhögar.
Bildtext Högarna med avfall ser små ut i jämförelse med de enorma sten- och sandhögarna på området.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Tanken bakom materialcentret är att minska på mängden avfall och att kunna återanvända så mycket som möjligt.

- Nu för tiden går nästan inget avfall till avstjälpningsplatserna, nästan allt används som energi eller som material. Meningen är att material ska leva vidare och cirkulera så att det inte blir avfall.

Centret i Sköldvik betjänar bara företag och andra aktörer, inga privatpersoner. Rosk'n Roll äger området, men det är andra aktörer som kommer att bedriva verksamheten på området.

Högar med trämaterial och byggnadsavfall.
Bildtext Än så länge är bara en aktör verksam på området. Företaget tar emot och sorterar bland annat mycket byggmaterial.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Samarbete mellan aktörerna på området

Det första företaget som har inlett sin verksamhet på området är Revanssi som tillhandahåller avfallshanterings- och återvinningstjänster.

- Verksamheten har kommit igång bra. Det finns ännu saker att göra och bygga, men vi tar emot avfall som planerat. Vi har också börjat ta emot avfall som inte fanns med i den ursprungliga planen, exempelvis isoleringsull, säger produktionschef Christian Hindersson.

Andra material som företaget tar emot är bland annat bygg- och energiavfall, trämaterial, metall, papp och asfalt.

En man står framför en stor hög med europallar.
Bildtext Christian Hindersson ser framemot att flera aktörer börjar sin verksamhet på området.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Hindersson berättar att de är mycket nöjda med deras nya lokaler som är både betydligt större och bättre för deras verksamhet.

- Vi väntar med spänning på att flera aktörer kommer hit. Vi har säkerligen något att erbjuda till dem och de till oss. Jag tror att det kommer att bli mycket samarbete här i framtiden.

Intresserade aktörer från utlandet

Rosk'n Rolls kontaktchef Seija Päivänsalo-Nykänen berättar att projektet och planeringen av ett materialcenter började redan 2003. Några år senare 2009-2010 köptes marken.

I mars öppnade materialcentret, men det 32 hektar stora området är fortfarande långt ifrån färdigt.

På många håll på området bryts ännu sten och berg ner och arbetet kommer att pågå ännu i flera år. 2028 ska hela området vara färdigt.

- Det här är en lång process och vi har fått flera intresseförfrågningar. Vi väljer ganska noga vem som får komma hit. Vi vill verkligen satsa på att få de rätta aktörerna hit för att utveckla hela branschen, säger Päivänsalo-Nykänen.

Ett flygfoto över ett stor materialcenter.
Bildtext Materialcentret är 32 hektar stort. Här ska sten och berg ännu brytas i flera år.
Bild: Rosk'n Roll / Aaro Kajaste

Hon berättar att företag från hela Finland har visat intresse för området. Också aktörer från utlandet har hört av sig.

- Vi har till exempel fått förfrågningar och diskuterat ganska mycket med plastindustrin. Plast är en jättestor fråga nu och det finns mängder av plastavfall som man ännu inte har utnyttjat så bra som man i fortsättningen skulle kunna göra.

I framtiden kommer alltså flera aktörer att finnas på området. När nästa aktör dyker upp är fortfarande oklart.

- Det vi strävar efter är att det här ska bli ett material- och förädlingscenter och det är precis sådana förfrågningar vi har fått, så det är vi jättenöjda med.

En kvinna står framför stora stenhögar.
Bildtext Rosk'n Rolls kontaktchef Seija Päivänsalo-Nykänen berättar att de fått många intresseförfrågningar.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Att det stora området i framtiden kommer att rymma en hel del olika typer av avfall är också noggrant planerat.

- Miljöfrågor är jätteviktiga för oss och de har noga beaktats när vi har planerat och byggt här. Allt är planerat så att det inte ska påverka naturen på ett dåligt sätt.

Gammalt avfall ska sorteras och få nytt liv i Sköldvik

4:02

Diskussion om artikeln