Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens ståndpunkt gällande EU:s återhämtningsstöd är klar: Finland godkänner inte kommissionens förslag som det nu är utformat

Från 2020
EU:s flagga till vänster, Finlands flagga till höger.
Bild: Silja Viitala / Yle

Regeringen har beslutat sig för på vilka villkor Finland går med i förhandlingarna gällande EU:s återhämtningspaket om totalt 750 miljarder euro.

Statsrådets EU-ministerutskott beslöt under torsdagen att Finland inte godkänner paketet som sådant, och vill se flera förändringar. Den officiella ståndpunkten är att Finland vill att återhämtningspaketet ska handla om lån, inte om direkta bidrag. Andra sätt att förverkliga stödpaketet på kan ändå utredas.

Finland vill se en lösning där det bidragsfinansierade stödet är mindre än det som bygger på lån. Dessutom borde fonden vara mindre och i proportion till medlemsländerna.

EU-länderna borde komma överens om återhämtningspaketet i sommar, eftersom målet är att pengarna ska delas ut från och med början av år 2021.

Paketet föll inte i god jord hos flera finländska politiker, och både Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) och finansminister Katri Kulmuni (Centern) har redan före regeringens officiella ståndpunkt var utformad sagt att Finland hellre sett en lånbaserad fond, och inte en som består av direkta bidrag.

Återhämtningsfonden består av ett jättepaket på 750 miljarder euro som ska stöda krisdrabbade medlemsländer. Av den totala summan delas 500 miljarder euro ut i form av bidrag, och 250 miljarder euro som lån.

Riksdagen diskuterar återhämtningsfonden i kväll efter frågetimmen, varefter riksdagens stora utskott utformar Finlands officiella förhandlingsposition. Utskottet träffas också i ett extrainsatt möte på tisdag.

Diskussion om artikeln