Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges regering häver reserestriktioner: Fritidsresor inom landet åter tillåtna från och med mitten av juni

Från 2020
Svenska statsministern Stefan Löfven om det senaste kring coronabestämmelserna - Spela upp på Arenan

Den 13 juni får symptomfria personer åter resa fritt inom Sverige, uppgav Sveriges regering under en pressträff i dag, på torsdag eftermiddag. Samtidigt utökas testandet för smitta och antikroppar ytterligare i landet.

Under svenska regeringens pressträff om nya riktlinjer för sommarens resor tackade statsminister Stefan Löfven folket för att ha tagit ett stort personligt ansvar, vilket lett till att reserestriktionerna nu kan luckras upp.

- Behovet av intensivvård har minskat, samtidigt som testningen och smittspårningen i regionerna har utökats, sa han.

Resande tillåts så länge som människor tar ansvar och följer råd om social distansering, men läget är fortfarande allvarligt, betonade statsministern.

- Det här innebär inte att faran är över, sa han.

Sedan 19 mars har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att undvika icke-nödvändiga resor inom Sverige. För några veckor sedan kom nya anvisningar om att bilresor på två timmars avstånd från hemmet är tillåtna, och nu meddelas alltså om ytterligare lättnader.

Restriktionerna kan återinföras om fallen ökar på nytt

Men ifall kurvan över nya sjuka går uppåt är regeringen beredd på att återinföra restriktioner.

- Om utvecklingen går åt fel håll kommer vi att åter vara tvungna att skärpa restriktionerna, sa socialminister Lena Hallengren.

Vice statsminister Isabella Lövin underströk att även om vissa restriktioner lyfts, innebär det inte en återgång till det normala.

- Det gäller fortfarande besöksförbud på äldreboenden, förbud mot offentliga tillställningar för över 50 personer och skarpa rekommendationer för personer över 70 år.

- Det är viktigt att hålla i detta. Vi måste fortsätta ta ansvar, sa Lövin.

Alla svenskar ska få testa sig gratis för corona

Samtidigt meddelade svenska regeringen tidigare under dagen att testandet i Sverige ska utökas ytterligare. Alla ska kunna testa sig kostnadsfritt för både smitta och antikroppar.

Sveriges strategi är fortfarande att bromsa smittspridningen i samhället och skydda riskgrupperna, påminde Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

- Allt överskuggande är att vi lyckas hålla nere de sociala kontakterna, sa Carlson.

- Ett ökat resande får inte innebära att man släpper på den sociala och fysiska distanseringen.

I dag rapporterades om 20 nya coronarelaterade dödsfall i Sverige. Totalt finns 41 883 smittade i landet, och 4 562 personer har dött i sviterna av sjukdomen.