Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inställda tävlingar tärde på Linda Sandbloms motivation – nu väntar säsongspremiär och jakten på höga höjder fortsätter: ”Jag vill slå det finländska rekordet”

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 19:34.
Linda Sandblom hoppar över ribban.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Det är full satsning som gäller då höjdhopparen Linda Sandblom går in i en ny tävlingssäsong. Men allt är ändå inte som normalt. I juni tävlar hon två gånger, i augusti har hon lika många tävlingar på samma vecka. Jag tänker göra en ordentlig säsong men lite annorlunda kommer den att se ut, säger hon till Yle Sporten.

Restriktionerna har lättat i Finland och det gör att den inhemska idrotten kan komma igång på allvar. Friidrotten tjuvstartade redan förra helgen med en inbjudningstävling och på söndag är det dags för det första större arrangemanget.

I Lahtis kommer vi bland annat att få se Linda Sandblom, Sara Kuivisto, Annimari Korte och Oskari Mörö göra sommarens första tävlingar. För höjdhopparen Sandblom var det ett nästintill självklart val att ställa upp.

– Då jag fick inbjudan var läget väldigt oklart på alla håll så jag svarade ja nästan direkt. Jag ville få ett datum då säsongen kunde börja i och med att man inte visste hur många tävlingar det kunde bli i sommar, säger Sandblom till Yle Sporten.

Vad känner du att du kan ha för höjder i kroppen?

– Jag är en sådan som inte hoppar så högt på träning och ligger långt från tävlingsresultaten. Så jag vet inte alls vad jag ska svara på det, säger hon.

Även om säsongen nu kör i gång så blir det inte en helt vanlig tävlingssommar. Idrottarna måste följa riktlinjer för att coronaviruset inte ska spridas och bland annat hålla avståndet och minimera kontakten med varandra.

– Visst kommer det att kännas lite annorlunda men höjdhopp är inte en sådan gren där vi måste vara tätt intill varandra. Funktionärerna står vid sidan och det är bara en åt gången som hoppar så på det sättet har det inte ändrat, säger Sandblom.

Kvinna med kort blont hår och glasögon ser in i kameran.
Bildtext Linda Sandblom.
Bild: Yle / Nicole Hjelt

"Varför gör jag det här"

Coronavåren har inte påverkat Linda Sandbloms vardag speciellt mycket och hon har haft möjlighet att träna som normalt.

Motivationen fick sig ändå en rejäl smäll under de veckor då framför allt de stora mästerskapen ställdes in.

– Det var några veckor som man funderade på varför man går till träningen. Jag fick fråga mig själv varför jag gör det här då det inte blir något OS eller EM. Det var ändå inte speciellt länge och det påverkade inte träningen, och nu finns det hopp igen.

– Man tränar ju för att komma till mästerskap och lyckas där men vid sidan har man resultatmål och vill utvecklas. Nu fick man ändra tyngdpunkten på sina målsättningar, säger hon.

Är det full satsning som gäller nu?

– När jag tävlar så ger jag 110 procent, jag åker inte dit för att se hur det går. Jag tänker göra en ordentlig säsong men lite annorlunda kommer den att se ut i och med att det inte kommer att ordnas tävlingar lika ofta, säger Sandblom.

Linda Sandblom har två tävlingar inbokade i juni och som det ser ut just nu blir det tre tävlingar i juli. I augusti blir det ett mer hektiskt schema med både Paavo Nurmi Games och Kalevaspelen under samma vecka.

– Om det finns möjlighet och passar in i schemat så kan jag tävla fler gånger juli, men jag tror inte att det kommer att dyka upp så många tävlingar. I augusti är de viktigaste tävlingarna, säger Sandblom.

Finländska rekordet är en stor morot

I juni 2016 satte Sandblom nytt finländskt rekord då hon hoppade 193 i en tävling i Kuortane. Sandbloms rekord stod sig i tre år innan Ella Junnila förra sommaren först hoppade 194 och sedan förbättrade rekordet till 195.

Efter sommaren 2016 där Sandblom tävlade både i EM och OS har hon inte nått upp i samma nivå. De tre senaste säsongerna har hon hoppat 184 som bäst utomhus.

– Jag vill slå det finländska rekordet och ta tillbaka det i mitt namn. Det är det som driver mig, jag har fortfarande möjligheten och jag har inte visat min fulla kapacitet än, säger Sandblom.

Linda Sandblom, OS 2016.
Bildtext 2016 tävlade Sandblom både i EM och OS.
Bild: EPA / All Over Press

I år skulle OS och EM har varit det självklara målet. OS är framflyttat till nästa sommar men Sandblom har inte bestämt om hon kommer att satsa mot spelen i Tokyo.

– De senaste åren har jag sagt att jag tar en säsong i taget. När tävlingarna är slut på hösten brukar jag fundera framåt och känna om motivationen och glöden finns kvar.

– Jag har inte funderat alls på nästa år än. Jag tar den här sommaren först och ser vad den för med sig, säger Sandblom.

Yle sänder tävlingen i Lahtis på söndag. Janne Isaksson kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln