Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

Från 2020
flicka framför datorskärm
Bildtext Nätmobbningen drabbar många ungdomar.

Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

Nätmobbning betyder att en eller flera människor mobbar någon eller några på nätet. Det kan handla om att man delar bilder av någon utan lov, att man säger något elakt åt någon på nätet, antingen med eget namn eller anonymt, eller att man tvingar eller hotar någon. Nätmobbning är allt vanligare bland tonåringar och unga men det förekommer också bland vuxna.

Blyga och ensamma är lätta offer

Skolpsykologen Jenny Selenius berättar att blyga och ensamma personer är lätta offer för nätmobbare. Personer som har blivit mobbade kan få dåligt självförtroende, ångest och till och med depression. Enligt Jenny Selenius kan konsekvenserna bli allvarliga och till och med livshotande.

Varför mobbar man på nätet?

- En del mobbar för att få makt, för att bli hörda och sedda och för att bli mer populära, förklarar skolpsykologen Jenny Selenius.

Hur kan man stoppa nätmobbning?

- Man ska berätta åt en vuxen om man man blir mobbad på nätet och man kan också blockera personen som har mobbat en, säger Jenny Selenius.

en mobiltelefon
Bildtext Det går att blockera nätmobbare så att de inte längre kan skicka meddelanden åt en.
Bild: Laura Fagerström

Vi gjorde också ett Google formulär för att fråga unga om hur mycket de upplevt nätmobbning, men på grund av coronan stängdes vår skola och vi kunde inte sprida länken till så många som vi önskade. Men vi hann ändå få 18 svar. Av dem som svarade, uppgav fem stycken att de har utsatts för mobbning på nätet.

De som har utsatts för nätmobbning berättar att mobbningen inte kändes bra och att det var ledsamt. En av personerna som utsatts för nätmobbning berättar att mobbningen ledde till att hen insjuknade i depression. Alla som svarade anser att nätmobbning är illa eftersom mobbningen i värsta fall kan leda till att offret inte längre står ut och begår självmord.

En flicka ligger på en soffa och granskar sin telefon.
Bildtext Om man utsätts för nätmobbning är det viktigt att söka hjälp och tala med någon.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

På frågan om varför nätmobbning sker, fick vi svaret att en del mobbar för att de vill vara coola eller för att "de helt enkelt suger". Tolv av dem som svarade uppgav att de har sett nätmobbning och att det inte var roligt att se.

Vår slutsats är att nätmobbningen måste sluta innan den leder till ännu mer lidande.

Om just du är en sådan som mobbar någon på nätet, tänk lite på varför du gör det och sluta med det. Du vet inte vad en annan person kan känna när du säger elaka saker. Tänk på hur du skulle känna dig. Att mobba någon på nätet gör dig inte tuffare, kom ihåg det!

Neea Asumaniemi och Laura Fagerström

Fem tips för dig som blir mobbad på nätet

1. Tala med någon om det. Om du blir mobbad är det bäst att du talar med någon för det kan trösta dig lite.

2. Blockera människan eller människorna som mobbar dig. Jo, det kan vara lite mindre effektivt men det kan nog hjälpa dig lite om du känner dig obekväm med mobbningen.

3. Berätta till en vuxen som du litar på. Den här personen kan oftast hjälpa dig med det och ge dig råd till vad du ska göra.

4. Gå till en psykolog. Om mobbningen är svår och om du inte har en vuxen som du kan lita på kan du gå till en psykolog. Psykologen kommer nog att hjälpa dig så mycket hen kan.

5. Berätta till polisen. Det här måste du göra om mobbningen blir så svår att du till exempel känner att din säkerhet eller någon annans säkerhet är i fara på grund av mobbningen.

Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström. Vi har skrivit artikeln i samarbete med Yle Nyhetsskolan och har just gått ut åttonde klassen i Winellska skolan i Kyrkslätt.

Diskussion om artikeln