Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollsförbundet ger grönt ljus för estniskt lag i FM-ligan: ”Ett historiskt beslut”

Från 2020
Uppdaterad 05.06.2020 08:59.
Karlsson kastar bollen och Forss täcker.
Bild: Patric Westerlund / Yle

HC Tallinn kan bli ett nionde lag i herrarnas FM-liga i handboll nästa säsong. Handbollsförbundet har i dag gett sitt godkännande för planerna samtidigt som man beviljat ligalicens åt samtliga klubbar.

I slutet av februari kunde Yle Sporten berätta att de estniska lagen HC Tallinn och HC Kehra visat intresse för att spela i herrligan nästa säsong.

HC Kehra har sedan dess fallit bort medan HC Tallinn gått vidare med planerna. Det estniska förbundet har redan godkänt att laget skulle spela i herrligan och på torsdagens vårmöte gick Finlands handbollsförbund på samma linje.

– Det var ett enhälligt beslut att låta HC Tallinn ansluta sig till grundserien nästa säsong. Det finns saker kvar att lösa som ligalicens, spelschema och så vidare men det tror jag kommer att ordnas.

– Det är ett historiskt beslut, det är ovanligt att ett utländskt lag spelar i en bollsportserie i Finland, säger handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen till Yle Sporten.

Jari Henttonen.
Bildtext Jari Henttonen.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet

HC Tallinn kommer endast att spela i ligans grundserie vilket medför en bortaresa till den estniska huvudstaden för de finländska lagen. Efter avslutad grundserie kommer de finländska lagen att spela vidare i fortsättningsserierna.

– Idén har hela tiden varit vi spelar en internationell grundserie och de finländska klubbarna spelar sedan om FM-guldet. Det är också ett krav från europeiska förbundet att ett lag kan bara spela om mästerskapet i ett land, säger Henttonen.

Hur bra är HC Tallinn?

– Min uppfattning är att laget håller en bra finländsk nivå, man är kanske inte det bästa laget men heller inte det sämsta. Det får vi se när ligan börjar. Ligan i Estland blir också bara starkare, säger Henttonen.

Henttonen öppnar också för att fler estniska klubbar kan få ansluta sig till den finländska ligan i framtiden.

– Om vi får goda erfarenhet och klubbarna gillar det här systemet så varför inte kunde det vara fler klubbar. Det är en stor möjlighet för finländsk handboll, säger han.

Licenser till alla finländska klubbar

Under kvällens möte beviljade förbundet också licens åt samtliga klubbar i herrarnas FM-liga och damernas FM-serie.

I herrarnas liga kommer samtliga lag att möta varandra två gånger i grundserien. De fyra bästa lagen går till en övre fortsättningsserien medan de resterande lagen spelar i nedre fortsättningsserien. I båda serierna möter lagen varandra tre gånger.

Ettan och tvåa i den övre serien går sedan direkt till semifinal medan trean och fyra, samt ettan och tvåa i nedre serien spelar kvartsfinaler.

I damernas FM-serie möter alla lag varandra fyra gånger i grundserien. De fyra bästa lagen går sedan till semifinal.

Texten uppdaterad 5.6 kl. 8.50 med information om att beslutet fattades på vårmötet