Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

George Floyds minne hedrades i Minneapolis – minnesceremonin den första av tre

Från 2020
Uppdaterad 04.06.2020 23:44.
Programmet är inte längre tillgängligt

En minnesstund för George Floyd samlade sörjande i Minneapolis i dag. Floyd misshandlades till döds av polisen för en vecka sedan, och händelsen gav upphov till världsomfattande protester och manifestationer.

Yle visade minnesstunden som gick av stapeln vid North Central University i Minneapolis klockan 21, finsk tid, på torsdag kväll.

Hundratals personer deltog, däribland Floyds familj och vänner. En av veteranerna i arbetet mot rasism, pastor Al Sharpton ledde minnesceremonin.

På grund av coronaviruset har amerikanerna inte samlats för att sörja tillsammans på nästan tre månader. George Floyds död fick ändå flera att åsidosätta rädslan för viruset.

– Vi måste vara förenade, också trots covid, sa en person som planerade att delta i minnesstunden till tidningen New York Times.

Med anledning av pandemin har en del stolar lämnats tomma och alla besökare har genomgått en feberkontroll före de fick gå in i lokalen.

Dagens minnesceremoni var den första av tre. De andra två ordnas i staden Raeford i Floyds hemstat North Carolina, och i staden Houston i staten Texas där Floyd bodde i många år.

Minnesotas guvernör Tim Walz säger att minnesstunden är ett sätt att ta avstånd från det brutala polisvåld som resulterade i Floyds död.

Artikeln uppdaterades 4.6 klockan 23.44: Rubriken och brödtexten ändrades efter att minnesstunden tagit slut.